U bent hier

AlbaNova

Mini-masterclass Psallamus met Hendrik Vanden Abeele en Psallentes

Schrijf je in voor deze mini-masterclass met Hendrik Vanden Abeele (Psallentes) en zing op zondag 25 juni tijdens AlbaNova 2017 mee met Psallentes in de kerk van Alden Biesen. Toegang tot het volledige programma van AlbaNova is inbegrepen!

Psallamus, of in het Nederlands: laat ons psalmen zingen. Al vele eeuwen lang worden in de christelijke liturgie psalmen gezongen. De honderdvijftig liederen uit het Bijbelse boek vormen de kern van het koorgebed, acht keer per dag. De 6de-eeuwse heilige Benedictus van Nursia legde dit als een van de eersten vast in zijn kloosterregel. Latijn was en is voor het reciteren van psalmen de standaardtaal, maar vanaf de 16de eeuw, uiteraard in de context van de Reformatie, begon men ook de volkstaal te gebruiken. Zo verscheen in 1540 bij de Antwerpse drukker Symon Cock een boekje met in het Nederlands vertaalde psalmen, in metrische rijmvorm. Die kregen de naam ‘Souterliedekens’, waar ‘souter’ een verbastering is van ‘psalter’ of ‘psautier’. Cock voegde voor elke psalm ook een melodie toe, die vaak ontleend was aan wereldlijke liederen — de kruisbestuiving tussen wereldlijke en geestelijke muziek was in die tijd gebruikelijk. Enige jaren later verschenen bij een andere Antwerpse uitgever, Tielman Susato, dezelfde Souterliedekens in driestemmige zettingen van de hand van Jacob Clemens non Papa. Het zijn deze meerstemmige Souterliedekens die de kern vormen van het Psallentes-project ‘Psallamus’, waarvan op AlbaNova 2017 een en ander te horen zal zijn.

Op zaterdag 24 juni 2017, de dag voor Midzomerfestival AlbaNova, kan je tijdens een mini-masterclass geleid door Hendrik Vanden Abeele (artistiek directeur Psallentes) met psalmen aan de slag gaan. We gaan samen psalmen zingen - in het Latijn en in verschillende modi, in licht-geïmproviseerde meerstemmigheid - en we leggen ons vooral toe op enkele van de Souterliedekens. We gaan creatief om met dit repertoire en werken auditief, zonder partituren. Iedereen - jong en oud - die houdt van zingen, kan meedoen. De dag nadien, op AlbaNova, zingen we mee met Psallentes tijdens een concert in de kerk van Alden Biesen. Er is mogelijkheid om te overnachten van zaterdag op zondag.

Praktisch
Zaterdag 24 juni 2017, van 14 tot 17 uur en van 19 tot 21 uur
Voor iedereen die houdt van zingen, ook kinderen en families kunnen deelnemen, geen voorkennis vereist

Deelnameprijs
60 euro (incl. avondmaal op zaterdag en toegang tot AlbaNova volledige programma op zondag)
120 euro (incl. avondmaal op zaterdag, toegang tot AlbaNova volledige programma op zondag en overnachting - pakket voor 1 persoon)
220 euro (incl. avondmaal op zaterdag, toegang tot AlbaNova volledige programma op zondag en overnachting - pakket voor 2 personen)
We voorzien overnachting in B&B’s in een straal van 15 km rond Alden Biesen.

Inschrijven
Via het online inschrijvingsformulier

Datum:
zaterdag 24 juni 2017
Locatie:
Landcommanderij Alden Biesen
Kasteelstraat 6
3740 Bilzen

Zoekveld

Kalender

m d w d v z z
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 

Nieuwsbrief