Art Educator in Residence 2022-2023

Danny de Jong en Isaak Duerinck zijn met hun onderzoeksproject “Antwerp Queer Choir” geselecteerd voor Art Educator in Residence voor het academiejaar 2022-2023.

Zij willen met dit project onderzoeken hoe samenzang een empowering effect kan hebben op mensen uit een queer community en hoe de eigen stem ontdekt en gebruikt kan worden als krachtig expressiemiddel.

Dat zingen in groep een positief effect heeft op de fysieke en mentale gezondheid, is meermaals bewezen. Het verbindt mensen, creëert en voedt sociale banden. Wie als individu nooit op een podium zou kruipen, laat zich in groep plots helemaal gaan. Het groepsgevoel overstijgt het ego, en tegelijkertijd krijgt het zelfvertrouwen een boost. Dat zelfvertrouwen kan bij mensen uit de queer community, die zich door hun geaardheid of genderidentiteit niet altijd thuis voelen in een normatieve samenleving, een breekbaar iets zijn. Niet alleen op uiterlijk en bewegingen worden binaire labels geplakt, ook het stemgeluid is onderhevig aan allerlei vooroordelen. 

Wie zingt, geeft zichzelf bloot. Het is van groot belang dat de deelnemers zich in dit soort projecten veilig voelen om zich als zanger, maar vooral als mens te uiten. 
Het begrip ‘mensen uit de queer community’ wijst in dit project en onderzoek op mensen die zich vragen stellen bij de gender- en heteronormatieve samenleving en de rol die zij daarin spelen, ongeacht hun sociale, raciale, religieuze achtergrond of fysieke mogelijkheden.

Dit project is een samenwerking van Musica Impulscentrum, Koninklijk Conservatorium Antwerpen en DE SINGEL.

Wanneer

Kennismaking: zaterdag 18 februari 2023, van 12.30 tot 16.00 uur

Workshops en repetities: maandag 27 februari, 6, 13 & 20 maart, 3, 17 & 24 april en 1, 8 & 15 mei 2023 – van 19.00 tot 21.00 uur 

Generale repetitie: donderdag 18 mei 2023

Voorstelling: vrijdag 19 mei 2023

Waar

DE SINGEL, Antwerpen

  • Art Educator in Residence

    Art Educator in Residence

    Art Educator in Residence (AER) is een talentontwikkelingstraject van Musica Impulscentrum, Koninklijk Conservatorium Antwerpen en deSingel Internationale Kunstcampus.  Samen creëren we een context waarin jonge kunstenaars uit de educatieve opleidingen muziek, dans en drama van het KCA ondersteuning krijgen bij de ontwikkeling van nieuwe formats voor kunsteducatie en  publieksparticipatie. Dit gebeurt binnen het opleidingsonderdeel ‘Masterproef …

    Art Educator in Residence Lees verder »