Klankenbos Residentie: Lotte Nijsten & Gillis Van Der Wee

Klankenbos Residentie: Lotte Nijsten & Gillis Van Der Wee

Tijdens de laatste week van juli komen audiomaakster Lotte Nijsten en klankontwerper Gillis Van Der Wee in Klankenbos residentie werken aan de podiumpresentatie van hun multimediale voorstelling ‘Booreiland’. Deze staat ook in première geprogrammeerd op Musica’s OORtredersfestival in oktober.

‘Booreiland’ handelt over de frictie tussen het menselijk verlangen om de natuur te beheersen en de impact daarvan op het maritieme ecosysteem. De basis wordt gevormd door drie verhaallijnen: het leven op een offshore productieplatform, een scheepsexpeditie naar het Sabellaria rif op de Bruine Bank, en de persoonlijke zoektocht van de makers naar het klanklandschap van de Noordzee. 

De voorstelling wordt een poëtische documentaire vertelling, aangevuld met videobeelden. Het immersieve geluidsdecor dompelt het publiek helemaal onder in de vertelling, ondersteund door een videomapping van onderwaterbeelden. Gillis Van Der Wee en muzikant Thomas Van Walle creëren een bijpassende abstracte maritieme geluidswereld met live bruitage en muziek.

Tijdens de residentie in CC Palethe kunnen de twee makers werken aan de scenografie van de voorstelling. Musica is al van bij aanvang betrokken bij de ontwikkeling van het project, en zal de eerste publieke uitvoering ook presenteren op zaterdag 22 oktober tijdens het OORtreders festival.

Concept: Lotte Nijsten & Gillis Van Der Wee; interviews, tekst & regie: Lotte Nijsten; field recording: Lotte Nijsten en Gillis Van Der Wee; sound design: Gillis Van Der Wee; muziek: Thomas Van Walle; scenografie: Fleur Roggeman; lichtontwerp: Seppe Brouckaert; foto: Cato Beljaars en Lotte Nijsten; dramaturgie: Els Theunis & Adriaan Van Aken;
Een productie in samenwerking met Het Nieuwstedelijk, Cas-Co, Musica en ONE-Dyas; een co-productie van De Grote Post met steun van De Vlaamse Overheid en Sabam For Culture.

Over de artiesten

Lotte Nijsten is een audiomaakster die poëtisch werkt met het spanningsveld tussen de mens en het landschap.

Gillis Van Der Wee is een klankontwerper met een focus op de volatiele verhouding tussen klank en muziek. Hij werkt als sound designer en componist voor verschillende onafhankelijke film- en audiomakers.

In hun gezamelijke audiostukken werkt het duo met een integere vertelling, veldopnames en het plaatsen van audio in de ruimte. Samen ontwikkelden ze ondermeer ‘Nachtkijker’ (2020), de visuele audiowandeling ‘Molmens‘ (2021) en ‘Onzichtbare Ritmes’ (2021).

Wanneer

25 tot 31 juli 2022

Waar

Het Klankenbos, Pelt

  • Klankenbos Residenties

    Klankenbos Residenties

    Het Klankenbos is een fysieke ruimte die aanzet tot artistieke ontwikkeling in klankkunst en nieuwe muziek. Elk jaar worden verschillende jonge klankkunstenaars of studenten van een kunstopleiding ondersteund in hun artistieke praktijk, met inhoudelijke coaching en technische ondersteuning. De focus ligt op de ontwikkeling van nieuwe en avontuurlijke ideeën in klank en muziek, in relatie …

    Klankenbos Residenties Lees verder »