Afone symfonie - geannuleerd

21/02/2020

Mensen met stemproblemen moeten dikwijls zoeken naar manieren om hun stem “juist” te gebruiken. In dit traject manipuleren we de stem met allerhande apparaten. De deelnemers leren dus hoe ze hun stem met galm en echo of loopers anders kunnen doen klinken. 
De enige vereiste om aan het traject deel te kunnen nemen is dat je een zeker stemprobleem ervaart. Dat kan gaan van een laryngectomie, schor- of heesheid, poliepen, cysten tot lispelen. Je leeftijd is niet van belang en je hoeft verder geen technische of muzikale ervaring te hebben. De goesting om te experimenteren en nieuwe dingen te ontdekken is het belangrijkste. 

HOE gaan we in dit traject aan de slag?
Om te beginnen voorzien we 1 micro en een draadloze hoofdtelefoon en voor iedereen. Iedere deelnemer kan voor zichzelf het volume op de hoofdtelefoon aanpassen. We onderzoeken en beluisteren alvast wat we via de micro door de hoofdtelefoons horen. Misschien is daar al een een effect opgezet, waardoor het lijkt alsof we in een gigantische grot staan, misschien horen we wel zoveel echo dat het lijkt alsof we in de bergen staan? Of klinken we als een stel smurfen als we iets zeggen? Tijdens de eerste sessie ligt de focus dus op luisteren en eventueel oefenen op tegelijk adem halen, enkel ssss-klanken maken, ... Misschien begint er iemand te klappen en doet iedereen mee mee...We improviseren tot we tot een toffe samenklank komen. We gaan in ieder geval op zoek naar welke klanken onze deelnemers allemaal kunnen maken. 
Uiteindelijk, na een paar sessies is het de bedoeling dat elke deelnemer een microfoon heeft. De geluiden die hij of zij daarin maakt kan hij dan zelf veranderen door er een effect op te zetten. Met andere woorden: we gaan stap voor stap leren hoe je de apparatuur kan bedienen en manipuleren. Het is voor Musica, heel belangrijk dat de deelnemers zelf bepalen hoe het traject er uitziet. Deelnemers krijgen dus kans genoeg om het project vorm te geven, met de hulp van de professionals.

WIE gaat ons helpen?
Lynn Cassiers is degene die heel dit proces in goede banen gaat leiden. Ze is professioneel zangeres en weet als geen ander hoe het is om je stem in combinatie met effecten te laten klinken. Een personeelslid van Musica zal ook steeds aanwezig zijn en zorgt er ook voor dat ieder zich comfortabel voelt gedurende heel het proces.

Geannuleerd

WIE contacteer ik als ik nog met een vraag zit?
Alle vragen of opmerkingen mag je mailen naar: dries@musica.be of doorgeven telefoon: 0032 486 487 175. Dries probeert je zo snel mogelijk van een antwoord te voorzien.

In samenwerking met Concertgebouw Brugge