Geluidskunst – de nieuwe generatie 2022

Onder de noemer ‘Showcase Emerging Sound’ presenteren STUK, Q-O2 en Musica jaarlijks een staalkaart van nieuwe geluidskunst in België. Ook dit jaar werden vier beloftevolle geluidskunstenaars geselecteerd om een werk te presenteren tijdens het festival: Raphael Malfliet (‘Governors’), Léa Roger (‘Primary Respiratory Mechanism’), Vica Pacheco (‘Animacy Or A Breath Manifest’) en Marija Rasa Kudabaité (‘111A / -18°C’). Hoewel deze kunstenaars in verschillende disciplines actief zijn, focust deze editie vooral op elektroakoestische live performance, waarin compositie en improvisatie samenkomen.

In het voorjaar brachten drie van de vier artiesten een week door in residentie bij Klankenbos. Hier konden ze naar hartelust experimenteren en onderzoeken, ter voorbereiding van hun performance tijdens de Showcase. 

Showcase Emerging Sound 2022

Raphael Malfliet is een veelzijdige maker, als elektrische bassist, componist en resident bij het Antwerpse collectief ChampdAction. In het stuk Governors onderzoekt hij met 2 andere spelers het samenspel tussen feedback signalen – het harmonische samenspel, maar ook de onvoorspelbaarheid. 

Léa Roger is geïnteresseerd in de onvoorspelbare en fragiele aspecten van geluid. Via improvisatie, opnames, composities en installaties gaat ze op zoek naar fysieke immersieve ervaringen die ons in een staat van semi-hypnose brengen. Tijdens haar Showcase brengt ze een werk voor harp en mechanische boog.

Vica Pacheco maakte een reeks prachtige fluit-sculpturen die een totaal nieuw klankuniversum openen, waar organische ademhaling en energie centraal staan. Hiermee bouwt de Mexicaanse multimedia-artiest verder op een eeuwenoude muzikale en rituele praktijk, gevoed door mythologie.

Marija Rasa Kudabaitė bouwt zorgvuldige klanklandschappen voor haar multichannel luidspreker systeem, met delicate ruis, elektronische geluiden en field recordings van uitzonderlijk stille plekken. Haar werk verkent sonische spatialisatie, textuur en fragiliteit.

Showcase Emerging Sound is een project van STUK – Huis voor Dans, Beeld & Geluid, Q-O2 Werkplaats, Musica Impulscentrum & C-TAKT.