ABRUIT - Meakusma Festival

Lukas De Clerck & Dries Peeters

vr 06 sep 2019 - 21:00 uur tot za 07 sep 2019 - 23:30 uur
Alter Schlachthof, Rotenbergplatz 17, 4700 Eupen

ABRUIT is een doorlopende visuele en auditieve installatie gehouden in en rond een verborgen schuilplaats. Deze shelter is het startpunt voor een bizar klinkende installatie die improviseert met objecten en de omgeving. Het publiek kan alleen maar raden wat er binnenin gebeurt en wordt meegesleept in een verhaal van verbeelding, suggestie en toeval. ABRUIT gebruikt een schuilplaats om zichzelf te laten horen. Slagaders verbinden dit centrale hart met klinkende objecten, verspreid door de omgeving. Een installatie met een hart dat continu pompt en blaast. bestaande uit een verborgen centrum van waaruit buizen en draden naar in de omgeving verspreide instrumenten leiden scant en onthult Abruit ook de akoestiek van een ruimte.

Lukas De Clerck (1994, BE) studeerde radio aan RITCS. Als kunstenaar richt hij zich op de mogelijkheden van geluid als een manier om zich te verbergen. Met geluid kan iemand zichzelf verbergen, maar toch gehoord worden. Zijn werk vormt zo een speelveld waarin tussen anonimiteit, illusie en verbeelding elkaar uitdagen. Zijn werk bestaat vaak uit het plaatsen van de dagelijkse menselijke geluidsproductie in een artistieke context zoals niezen, gorgelen en fluiten. Lukas De Clerck maakt deel uit van Collectief Publiek Geluid, een collectief dat zich richt op het creëren van geluid in de openbare ruimte.

Dries Peeters (1997, BE) behaalde zijn master in tekenen aan de Luca School of Arts in Gent in 2017. In de eerste plaats is Dries Peeters een stemartiest, geluidskunstenaar en ambachtsman. Hij beïnvloedt zijn stem graag met elektronica om zo experimentele klaagzangen, meditatieve loops, synthpoppy beats of soms zelfs de blues te creëren. Hij was beatboxer als teenager die keelzang van YouTube leerde. Hij kadert zijn muziek vaak als een onderdeel van artistiekekunst. Dries maakt deel uit van het muziekcollectief De Zwarte Zusters.

CREDITS

Concept: Lukas De Clerck

Realisatie: Lukas De Clerck, Dries Peeters

Compositie en uitvoering: Lukas De Clerck, Dries Peeters

In samenwerking met Musica, Impulscentrum voor Muziek en C-TAKT.