Masterclasses Charpentier

Barokornamentatie & jazzimprovisatie door Peter Van Heyghen & Jasper Blom

wo 01 mei 2019 - 10:00 uur tot do 02 mei 2019 - 23:00 uur
Concertgebouw Brugge, 't Zand 34, 8000 Brugge

Masterclasses

In deze dubbele masterclass word je als barokmuzikant ingewijd in de geraffineerde versieringsstijl van Marc-Antoine Charpentier en de Franse barok onder leiding van Peter Van Heyghen, terwijl de jazzmuzikanten samen met Jasper Blom inspiratie zoeken in Charpentiers werk als basis voor improvisaties.

Wil je leren van de besten? Kom twee dagen naar Brugge, laat je onderdompelen in de muziek van Charpentier en geniet van top-coaching en boeiende contacten met een bijzondere groep gelijkgestemden.


Deelnemers

Deze masterclasses staan open voor gevorderde conservatoriumstudenten en pre-professionele muzikanten (vocaal, instrumentaal, solo of in ensemble) die hun horizonten willen verbreden of dieper op de barokornamentatie of de jazzimprovisatie willen ingaan.

Het repertorium focust zowel voor de barok- als voor de jazzmuzikanten op het werk van Marc-Antoine Charpentier. Voor de barokmuzikanten verwachten wij een voorstel van maximaal 3 werken waaruit 1 keuze zal worden gemaakt. De jazzmuzikanten krijgen begin april basismateriaal voor de improvisaties toegestuurd.

Per docent worden maximaal 8 deelnemers toegelaten. De selectie gebeurt door de docenten op basis van CV en de ingezonden opnames.


Docenten

Peter Van Heyghen is een internationaal gerenommeerde solist, dirigent, docent en ervaren coach gespecialiseerd in de historische uitvoeringspraktijk van zowel renaissance- als barokmuziek. Hij werd opgeleid als zanger en blokfluitist en doceert aan de conservatoria van Amsterdam, Brussel en Den Haag. Peter Van Heyghen concerteert wereldwijd als solist, met zijn ensembles More Maiorum, Mezzaluna en Les Muffatti en inspireert wereldwijd tijdens lezingen, gastcolleges, masterclasses en workshop.

Jasper Blom is een van de belangrijkste saxofonisten uit de Nederlandse jazzscene en een van de meest wendbare instrumentalisten van de BeNeLux. Blom won twee keer de European Jazz Competition, voltooide zijn studie aan het Rotterdams Conservatorium cum laude en vertrok naar New York om daar verder te studeren en te spelen. Sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot een veelgevraagd sideman in de pop, jazz en geïmproviseerde muziek en heeft in vele formaties gespeeld o.a. met Randy Crawford en George Duke, Chet Baker, Lee Konitz, Nat Adderley, en vele anderen. Met het Jasper Blom Quartet, gitarist Jesse van Ruller, Frans van der Hoeven en Martijn Vink, heeft hij een "all star bezetting” die op grote podia en festivals speelt in binnen- en buitenland. Het komend seizoen presenteert het Quartet twee live CD’s met eigen composities geïnspireerd op de oude Vlaamse polyfonisten.


Café Improvisé

De masterclass sluit af in de ongedwongen sfeer van een Café Improvisé: de relatie tussen uitvoerders en publiek is wat losser, het publiek niet altijd even stil, en de muzikanten praten een mondje mee. We laten het publiek van vandaag kennismaken met de muzikanten van morgen, terwijl zij elkaar uitdagen, inspireren of muzikaal verbroederen. Tijdens het Café Improvisé wisselen toonmomenten van de masterclasses af met de winnende inzendingen van een DKO-compositiewedstrijd. Klara-presentatrice Kaat Haest kadert de avond met gevleugelde woorden.

Deze masterclasses kaderen in de Topstukweek Charpentiers Te Deum van Concertgebouw Brugge. Tijdens de Topstukweken brengt Concertgebouw meesterwerken die je minstens één keer in je leven live gehoord en gezien moet hebben. Via masterclasses, nieuwe concertformats, meet&greets en topconcerten ontdek je het programma en het verhaal achter dit meesterwerk.

Praktische informatie

Waar: Concertgebouw Brugge, ‘t Zand 34, 8000 Brugge, België

Wat: Masterclass door Peter Van Heyghen (barok) of Jasper Blom (jazz), met 1-op-1 sessies en repetitietijd, informeel concert ter afsluiting. Voor de solisten is er een basso continuo-begeleiding ter beschikking (Asami Sakimoto - klavecimbel - 415 Hz).

Wanneer: 1 & 2 mei 2019

Inschrijven: Schrijf je voor 1 april 2019 in via dit inschrijvingsformulier.

Prijs: 50 euro (masterclasses, 3 maaltijden en koffiepauzes inbegrepen. Verplaatsingen en verblijf worden niet voorzien.)

Inschrijven