EXPO - In An Early Alpha Stage

11/10/2020 - 09:00 uur tot 21/10/2020 - 17:00 uur
CC Palethe, Jeugdlaan 2, 3900 Overpelt

Félix Blume - Curupira, Creature of the woods

Babs Decruyenaere - The never-ending collection of found things

Edith Dekyndt - Breiðarmerkurfjara Beach

Mireille Duthoy - Windhoos & Lawine

Collectief Publiek Geluid

Nick Steur - IMPACT

De expo In an Early Alpha Stage brengt zes kunstenaars samen rond de antropologie van geluid. Via poëtische ingrepen of in documentaire verzamelingen, geven ze een wereld weer in volle transformatie, waarin het ongrijpbare steeds een andere invulling krijgt.

Terwijl geluidskunstenaar Félix Blume aan de slag is in het Opvangcentrum Rode Kruis Overpelt, toont hij in CC Palethe de geluidsthriller Curupira, Creature of the woods, waarin bewoners van de Tauary stam luisteren naar opgenomen geluiden uit het Amazonewoud. De film neemt je mee op zoek naar een gevaarlijk wezen en biedt een reflectie over het belang van mythen en hun plaats in de wereld vandaag. Beeldend kunstenaar Babs Decruyenaere bouwt aan een eigen universum met gevonden voorwerpen uit de natuur. Een minutieus levenswerk waarmee ze de onmogelijkheid tot ordenen in vorm of materie probeert te overstijgen. Het videowerk van de Belgische kunstenares Edith Dekyndt documenteert de volledige kringloop van het smeltijs van de Breiðarmerkurjökull Gletsjer. Een weergave van het verglijden van tijd en de transformatie van onze natuurlijke omgeving onder invloed van de huidige klimaatcrisis. Het werk van de wijlen Peltse schilderes Mireille Duthoy is internationaal bekroond en was in de jaren ‘70 reeds een vroege aanklacht tegen de opwarming van de aarde en de vervuiling van het zee-oppervlak. De groep geluidskunstenaars en muzikanten van Collectief Publiek Geluid werkt tijdens de expo-periode aan een experimentele audio-visuele installatie waarin adem, electronica, schilderkunst, gorgelen en fieldrecordings uit de lockdown periode met elkaar verbonden worden. Een onderzoek naar de oorsprong van geluid, waarin samenwerking centraal staat. Kunstenaar Nick Steur werkt vanaf de start aan een nieuw werk in de Pastorijtuin in Overpelt. Geïnspireerd door een meteorietinslag in de woestijn, laat hij een gigantische steen van 3 ton vallen van meer dan 30 meter hoogte, langs de kerk, op het grasperk, om daarna een permanent kunstwerk te worden in de publieke ruimte. De impact op de plek en zijn omgeving, de onmacht van de mens tegenover de kracht van de natuur en de onmogelijkheid deze te controleren, staan centraal. Zowel de voorbereiding van de val, het vallen zelf als de permanente afdruk zijn deel van het kunstwerk. De performance vindt plaats op vrijdagavond 23.10 om 19.00 uur. Het vallen van de steen is tevens de (gratis) openingsperformance van OORtreders Festival 2020. 

De expo loopt over een langere periode rond het festival en stelt ook het proces van enkele kunstenaars centraal. Tijdens de verschillende maanden groeit de expo, waarbij er telkens nieuw werk wordt toegevoegd, afhankelijk van het werkproces van de makers tijdens hun periode in Pelt.

De expo In An Early Alpha Stage ontstond in het kader van OORtreders Festival als een samenwerking tussen Expogroep Off, Off, Off, Gemeente Pelt, CC Palethe, Bibliotheek Pelt, C-TAKT en Musica, Impulscentrum voor Muziek, waarbij enkele kunstenaars werden geselecteerd voor een langer lopend traject in de Gemeente