Klankenbos expo: Iosif Kiraly & Christine Ulke

in het kader van EUROPALIA ROMANIA

za 02 nov 2019 - 15:00 uur tot zo 03 nov 2019 - 17:00 uur
Musica vzw, Toekomstlaan 5 B, 3910 Neerpelt

Europalia Arts Festival & Musica, Impulscentrum voor Muziek presenteren:

Klankenbos expo - Iosif Kiraly & Christine Ulke

In het kader van EUROPALIA ROMANIA

Deep listening naar geluidskunst met de klank van water die doorheen de ruimte reist. Een ode aan de sixties; poëtisch en immersief. 

Iosif Kiraly & Christine Ulke's site specifieke klankinstallatie 88 Clouds Will Rain For You is een ode aan de internationaal bekende Fluxus kunstenaar Geoffrey Hendricks. Toen ze in ‘92 deelnamen aan diens Sommer Academie in Salzburg, vroeg Hendricks hen om samen een werk te maken voor de dertigste verjaardag van de Fluxus beweging (‘62-’92) in Keulen en Wiesbaden. Het werk bestond oorspronkelijk uit 61 clouds of klankwolken. Een aantal dat toen overeenkwam met de exacte leeftijd van Hendricks. Gespreid over een ruimte vol metalen objecten, lossen de wolken geleidelijk aan druppels. Wat ontstaat is een poëtisch en immersief klanklandschap, waarin de tijd en ruimtelijkheid van geluid een fundamentele rol spelen. In 2018 overleed Hendricks. Elk jaar dat het werk opnieuw wordt tentoongesteld, komt er een klankwolk bij. Het werk krijgt zo een symbolische betekenis.

Klankenbos is een openluchtmuseum voor klankkunst met meer dan 18 fysieke en virtuele installaties van internationale klankkunstenaars zoals o.a. Paul Panhuysen (NL), Erwin Stache (DE), Tony Di Napoli (FR), Rozalie Hirs (NL) en Pierre Berthet (BE) in en rond Provinciaal Domein Dommelhof. Combineer de expo met een bezoek aan de permanente collectie en ontdek een wereld van geluid. Meer info: www.klankenbos.be

Klankenbos Expo - Iosif Kiraly & Christine Ulke is een tijdelijke tentoonstelling in het kader van Europalia Romania. In samenwerking Musica, Impulscentrum voor Muziek, Provinciaal Domein Dommelhof, CC Palethe en Gemeente Pelt.


Iosif Király

Iosif Király (1957) is een Roemeens beeldend kunstenaar, architect en docent. Hij werkt zowel onafhankelijk als verbonden aan de subREAL group. Zijn artistiek werkveld strekt zich uit over geluidskunst, fotografie, installatie, performance en tekenkunst. Zijn werk onderzoekt de relatie tussen perceptie, tijd en herinnering. In 1995 richtte hij het Departement voor Fotografie en Mediakunst op aan de National University of Arts in Boekarest, waar hij momenteel als professor aan verbonden is. Király heeft een uitgebreid aantal internationale tentoonstellingen. Zijn werk maakt deel uit van verschillende private en publieke tentoonstellingen. 


Christine Ulke

Christine Ulke is zowel wetenschapper als kunstenaar. Ze studeerde Geneeskunde en doctoreerde aan de Universiteit van Leipzig. Hiernaast studeerde ze aan de California Institute of the Arts en de Hochschule der Künste in Berlijn. Ulke gaf lezingen en les op verschillende plaatsen in de Verenigde Staten, zoals op universiteiten van California en in Duitsland. Zij maakte verschillende permanente kunstwerken in opdracht van de steden Los Angeles, Pasadena en West Hollywood, net als tijdelijke installaties in Berlijn, Hamburg, Londen, Mexico City, New York City en San Francisco.