Kunsteductief Labo

wo 20 jun 2018 tot zo 24 jun 2018
Landcommanderij Alden Biesen, Kasteelstraat 6, 3740 Bilzen

Musica’s tweede kunsteducatief labo in samenwerking met C-Mine wil vanuit een specifieke thematiek kunsteducatoren inspireren, de eigen praktijk kritisch bevragen, nieuwe perspectieven ontdekken. Dit labo is de aftrap van de kunsteducatieve activiteiten die Musica de komende jaren op de site van Alden Biesen zal ontwikkelen en ontplooien.

Belangrijk in onze benadering is non-verbale communicatie, met beweging, klank en het theatrale als ondeelbaar geheel. Een aanpak waarvan ook Companhia de Música Teatral (CMT) uit Lissabon doordrongen is. We nodigden Paulo Maria Rodrigues uit om - in de marge van de viering van 40 jaar Musica en het jaarlijkse AlbaNova Festival - op de site van het nieuwe ‘Muziekkasteel’ met een groep bevlogen deelnemers hierrond een traject vorm te geven.

Het labo bestaat uit twee vrij te kiezen modules. 

Module 1, Tuning People Birds and Flowers, is een ééndaagse workshop-conferentie. De creatieve combinatie van elementen van beweging, theater en klank leidt tot het inzicht dat intunen meer is dan een voorwaarde om samen te musiceren. De sessies worden afgewisseld met momenten van reflectie en discussie.

Module 2 bouwt hierop verder. Dit vierdaagse creatieproject vertrekt vanuit de ideeën en vaardigheden van de deelnemers. De akoestische eigenschappen van de omgeving, de geluiden van objecten en de natuur, de koppeling tussen klank en het visuele, persoonlijke herinneringen en nieuwe vormen van expressie zijn de ankerpunten. Dit alles resulteert in een unieke performance in open lucht op zondag tijdens AlbaNova Festival.

BIO Paulo Maria Rodrigues behaalde een PhD in toegepaste genetica aan de University of East Anglia (Norwich). Daarnaast studeerde hij opera aan de Royal Academy of Music en compositie bij Rolf Gehlhaar in London. Hij gaf les aan de School of Arts, de Katholieke Universiteit van Oporto, coördineerde de afdeling educatie van Casa da Música, en werkte samen met het Planetary Collegium. Momenteel is Paolo hoofddocent op de afdeling Communicatie en Kunst van de universiteit van Aveiro. Hij is bedenker van een reeks spraakmakende artistieke en educatieve projecten en medestichter van Companhia de Música Teatral. Zijn projecten werden gepresenteerd in Portugal, Spanje, Polen, Finland, Duitsland, Oostenrijk, Canada, Denemarken, Brazilië en China. Paolo’s reflecties hierover verschenen in academische tijdschriften en belichten de rol van de kunst voor menselijke ontwikkeling.

Praktische informatie

Voertaal: Engels

Doelgroep: kunstenaars, kunst-educatoren en leerkrachten muzische opvoeding, muzikanten.

Deelnameprijs: 

Module 1: 50 euro voor de workshop conferentie op woensdag 20 juni, incl. warme lunch.

Module 2: 380 euro voor de 5-daagse training incl. overnachting (4 nachten), volpension, ticket voor de kameropera 'In my End is my Beginning' op zaterdag 23 juni om 20.00 uur & festivalticket voor AlbaNova op zondag 24 juni.

Module 2: 170 euro voor de 5-daagse training zonder overnachting incl. warme lunch & festivalticket voor AlbaNova op zondag 24 juni.

Deadline voor inschrijving: 31 mei 2018

Schrijf nu in!