Online Summerschool 2021

Josquin and the Art of Polyphony

wo 25 aug 2021 - 17:00 uur tot zo 29 aug 2021 - 19:00 uur
Online, ,

Wat is polyfonie en hoe heeft het zich ontwikkeld? Wat is de juiste benadering de dag van vandaag? Welke uitdagingen en voordelen brengt de uitvoering van de originele notatie met zich mee? Wat ligt er zoal aan de basis van improviseren rond polyfonie? Een greep uit de vele vragen die aan bod komen in deze jaarlijkse Summerschool met vocaal ensemble Cappella Pratensis. 

De rode draad is de muziek van Josquin des Prez die we 500 jaar na zijn dood herdenken. In meerdere interactieve online sessies wordt er ingegaan op zijn repertoire en dat van zijn tijdgenoten, aangevuld met lessen over mensurale notatie door experte Valerie Horst. De cursus wordt in het Engels gegeven.

Na een succesvolle online Summerschool in 2020, wordt dit concept verder gezet. Docenten Andrew Hallock, Pieter De Moor en Stratton Bull begeleiden de sessies samen met twee andere zangers van Cappella Pratensis. Dit is je kans om samen te zingen met dit vermaarde vocaal ensemble! Tijdens de sessies kun je vragen stellen aan de docenten en wordt er samen met andere deelnemers een virtuele uitvoering gemaakt van een deel van het repertoire. Een aantal online lesvideo’s illustreren de verschillende aspecten van polyfonie als aanvulling op het live webinar via Zoom. 

Een initiatief van Musica, Impulscentrum voor Muziek en AMUZ, Festival van Vlaanderen - Antwerpen

Praktische informatie

Data

25 tot 29 augustus 2021

Programma

Coaching door 5 zangers van Cappella Pratensis, lesvideo’s en clips om op mee te zingen. Notatie tutorials van Valerie Horst

  • Vooraf: 3 video’s over mensurale notatie met Valerie Horst op 9, 16 en 23 augustus & beginsels van notatie, ligaturen, drievoudige mensuratie. 
  • Woensdag 25 augustus, 17.00-20.00 uur: live coaching, korte lesvideo’s over uiteenlopende thema’s, live sessie over mensurale notatie.
  • Donderdag 26 augustus, 17.00-20.00 uur: live coaching, korte lesvideo’s, live sessie over mensurale notatie. 
  • Vrijdag 27 augustus: iedereen welkom om de activiteiten rond de herdenking van Josquin des Prez tijdens het Laus Polyphoniae festival te volgen. Deze dag geen online lessen. 
  • Zaterdag 28 augustus, 17.00-20.00 uur: live coaching, korte lesvideo’s, live sessie over mensurale notatie. 
  • Zondag 29 augustus, 17.00-19.00 uur: live coaching, korte lesvideo’s, opnames van een gezamenlijk slotconcert met alle deelnemers (virtueel koor). 

Het programma stopt niet na de Summerschool. Door deel te nemen aan de cursus krijgen deelnemers als extra voordeel toegang tot een online lesplatform. De inhoud van het platform zal voor langere tijd beschikbaar blijven en in de loop van het jaar zal extra inhoud worden toegevoegd. 

Deelnemers

De Summerschool is gericht op professionele, pre-professionele zangers en gevorderde amateurs.

Ben je geïnteresseerd in polyfonie, maar heb je weinig tot geen ervaring met oude notatie? Schrijf je dan in voor de online starterscursus polyfonie (9 tot 29 augustus 2021).

Prijs

€ 85 / $ 95

Inschrijven

Schrijf je in via dit formulier en vink 'Online Summerschool' aan. Daarna ontvang je een bevestigingsmail met betalingsinformatie.

Deadline voor inschrijven

4 augustus 2021 (plaatsen zijn beperkt)

Schrijf je hier in!