OORtreders Residentie - MÆKUR

ma 19 okt 2020 - 09:00 uur tot zo 25 okt 2020 - 17:00 uur
Provinciaal Domein Dommelhof, Toekomstlaan 5, 3910 Pelt

MÆKUR is de samenwerking tussen Maia Urstad, Anton Kats en Eva Rowson. Het collectief brengt artistieke, radiofonische en auditieve methodes samen in een onderzoek naar communicatietechnologieën, amateur radio-netwerken en informele archieven. Tijdens hun residentie op OORtreders Festival verkennen ze de lokale radio scene, als een auditieve en subjectieve geschiedenis binnen de bredere geschiedenis van radio vandaag. Dit traject leidt naar een voorstelling met interviews en opnames: de openingsact van het programma met talks tijdens het festival, Sound & Society. De dagen voordien is hun residentieruimte open voor curieuzeneuzen en geluidsliefhebbers.

Eva Rowson (NO) is een artieste, producent, curator en algemeen directrice van Bergen Kjøtt. Haar artistieke en werk als curator is gefocust op hosting, samenwerkings- en organisatorische processen. Dit onderzoek stond centraal bij verschillende samenwerkingsprojecten waaronder 38b, een projectruimte in samenwerking met Luke Drozd vanuit hun Londense woonkamer en Como imaginar una musea?, een Catalaans-Spaans-Engels project om vanuit een feministisch perspectief een culturele instelling op te roepen. In 2018-19 was Eva curator van Live Program in Bergen Kunsthall en curator in Residence bij Lighthouse, waarbij ze een programma leidde rond de politiek van de institutionele heroverweging Who’s doing the washing up. Eva leidt momenteel de MA Fine Art-programma in samenwerking met de Faculty of Fine Art, Universiteit van Bergenen co-runt golden jar met Sofia Hamnes, een experimenteel muziekplatform voor vrouwelijke en non-binaire beoefenaars die op en naast het podium werken.

Maia Urstad (NO) is een kunstenares gevestigd in Bergen, Noorwegen, werkzaam op het kruisvlak van audio- en beeldende kunst. Ze werkt voornamelijk met geluidsinstallaties en performances. Ze was lid van ska/new-wave band Program 81’, die tourde van 1979 - 84. Technologische vooruitgang en communicatietechnologie zijn alomtegenwoordig in haar werk, waarbij radio een belangrijk audio-visueel en conceptueel element is. Benoemd tot stadsgeluidskunstenaar van Bonn in 2017 en bekroond met de Rune Brynestad Memorial Grant in 2019, vonden haar meest recente solo- en samenwerkingsprojecten plaats in het kader van de 14e Bienal de Artes Mediales in Santiago, Bergen Kunsthall, Radio Revolten en Kabuso Art House Norway. Urstad is medeoprichter van Lydgalleriet in Bergen en lid van het internationale geluidskunstcollectief freq_ out en freq_wave (seven seas) samengesteld door CM von Hausswolff. 

Anton Kats (DE) is een kunstenaar, muzikant en danser wiens werk zich vaak ontvouwt in openbare en liminale ruimtes met sculpturen, interventies, concerten, educatieve ruimten en openbare programma's met radio, geluid, video en onderzoek. Zijn werk komt voort uit informele alledaagse relaties in de levendige wijk Kherson, Oekraïne waarin hij opgroeide, aangevuld met het proces van zelflegalisatie in Europa. Onder de naam ILYICH brengt hij beeldende kunst en elektronische muziek samen. Kats doceerde aan verschillende universiteiten en kreeg een praktijkgericht PhD aan Goldsmiths, University of London. Zijn werk was onder meer ook te zien in Serpentine Galleries, Tate Modern en documenta 14.