OPEN CALL SITE SPECIFICS 2020 - Workshop met John Grzinich

ma 19 okt 2020 - 12:00 uur tot zo 25 okt 2020 - 18:00 uur
Provinciaal Domein Dommelhof, Toekomstlaan 5, 3910 Neerpelt

Intensieve 6-daagse workshop met John Grzinich rond field-recording en geluidskunst in de publieke ruimte, met ‘het lokale’ als meest centrale factor. 

De internationaal bekende geluidskunstenaar en field recordist John Grzinich begeleidt in het kader van OORtreders Festival 2020, een 6-daagse workshop in Klankenbos. Deze tweede editie van SITE SPECIFICS focust op de zintuiglijke verkenning van luisteren en site-specifieke klankkunst in de publieke ruimte in de omgeving van Pelt, in Oost-België. De deelnemers gaan tijdens de workshop aan de slag op verschillende locaties in de natuur. Vertrekkend bij auditieve observaties, onderzoeken ze de relatie tussen natuurlijke, sociale en menselijke elementen en hoe deze de perceptie op de omgeving beïnvloedt. Dit is het vertrekpunt voor een reeks creatieve reacties en tijdelijke creaties, die zullen ontstaan in relatie tot de krachten van de natuur zoals bv. klankinstallaties, performatieve interventies, field recording, onderzoek, radio, geluids etnografie, compositie, etc. 

Vanuit de eigen praktijk en interesse onderzoeken de deelnemers verschillende technieken om het ‘niet menselijke’ waar te nemen door middel van geluid. Vanuit deze enactieve betrokkenheid werken ze alleen of in groep en worden daarbij uitgedaagd om antropocentrische perspectieven te laten vallen. In situ, experimenteren de deelnemers met relationeel luisteren: naar zichzelf en anderen, net als naar de organische en tijdens de workshop gecreëerde geluidsomgeving. De workshop eindigt met een publieke presentatie tijdens OORtreders Festival 2020 op zondag 25 oktober.

Over John Grzinich

John Grzinich werkt sinds het begin van de jaren negentig met geluidscompositie, uitvoering en installatie, met een focus op site-specifieke en akoestische sound activity. Zijn werk resulteerde in tal van uitvoeringen en projecten over heel Europa en de VS. Zijn composities zijn wereldwijd gepubliceerd bij labels als SIRR (PT), Staalplaat (NL), Edition Sonoro (UK), CUT (CH), CMR (NZ), erewhon (BE), Intransitive Recordings (US) , Orogenetics (VS), Elevator Bath (VS), Pale-Disc (JP), Digital Narcis (JP) en Cloud of Statics (CH). Momenteel is hij project- en medialab coördinator voor MoKS - Centre for Art and Social Practice, een internationale artist residency centre en projectruimte in het zuidoosten van Estland.

http://maaheli.ee

Over Klankenbos

Klankenbos is een openluchtmuseum voor geluidskunst in de publieke ruimte, gelegen in en rond Provinciaal Domein Dommelhof in België. De collectie is uniek in Europa en presenteert een collectie van 16 geluidskunstinstallaties van internationaal bekende artiesten waaronder; Erwin Stache (DE), Hans Van Koolwijk (NL) en Pierre Berthet (BE). Jaarlijks organiseert Klankenbos verschillende activiteiten rond geluidskunst en experimentele muziek zoals nocturne, workshops, festivals, artistieke residenties, tentoonstellingen, etc.

www.klankenbos.be

Praktische informatie

Deelnemers

De workshop richt zich tot studenten, jonge makers en professionelen uit het culturele veld geïnteresseerd in geluid, participatieve methodologieën en artistieke creatie in de publieke ruimte, zoals geluidskunstenaars, muzikanten, programmamakers, onderzoekers in sociale wetenschappen, etc. De workshop is toegankelijk voor alle leeftijden en met een limiet van maximum 12 deelnemers.

Opname/montage ervaring

Deelnemers moeten minstens één keer een geluidsopname hebben gemaakt en (indien nodig) ervaring hebben in montage van geluid of video. Indien mogelijk wordt aangeraden om eigen opname en montage-materiaal mee te nemen. Laptops voor montage worden niet voorzien. 

Kostprijs

380 (euro)

Deze prijs omvat accommodatie (gedeelde kamer) van 19/10-25/10, eten, toegang tot fietsen, workshop van 6 dagen en toegang tot OORtreders Festival 2020 gedurende het hele weekend. De prijs is exclusief reiskosten. Als de workshop omwille van de nationale veiligheidsmaatregelingen i.v.m. de wereldwijde pandemie wordt geannuleerd, worden alle betalingen volledig terugbetaald.

Accommodatie

Verblijf in gedeelde slaapkamers is inbegrepen in de workshop en wordt voorzien op Provinciaal Domein Dommelhof. In de omgeving zijn er ook verschillende B&B’s te vinden. Indien deelnemers hier graag verblijven, dienen ze deze kost zelf te betalen. In dat geval brengen we je graag in contact met één van de eigenaars. Let op: bij gebruik van een privé-accommodatie (B&B) blijft de deelnameprijs dezelfde.

Inschrijvingen

Aanmelden voor een deelname kan van 14 juni tot en met 15 augustus 2019. De selectie wordt begin september bekendgemaakt. Registraties zijn officieel, na ontvangst van de betaling voor 20 september.

Schrijf je in

Hoe geraak je er

Klankenbos is gelegen in Oost-België en is gemakkelijk bereikbaar via openbaar vervoer, met de trein vanuit Brussel, Brussel Luchthaven of Antwerpen. Hiernaast is het ook gelegen op 35 km van Eindhoven luchthaven, maar met een moeilijke verbinding via openbaar vervoer. 

Tijdschema

19/10 - DAG 1 (maandag)

15: Aankomst van deelnemers

15-17u30:

Inleiding workshop

Kennismaking deelnemers

Introductie door John Grzinich

18 uur: Avondmaal

19.30 uur: Collectieve discussie- en luistersessie

20/10 - DAG 2 (dinsdag)

8 uur: Ontbijt

9-12.30 uur: Sensorische verkenningen, luisteroefeningen

12.30-13.30 uur: Lunch

13.30-17.30 uur: Excursie 1, verkenning site-specifieke reacties

18-19 uur Avondmaal

19.30 uur: Collectieve discussie- en luistersessie

21/10 - DAG 3 (woensdag)

8 uur: Ontbijt

Veldexcursie 2, exploraties in kleine groepen

12.30-13.30 uur: Lunch

13.30-17.30 uur: Werken met de elementen (wind, water, materiaalstudies)

18-19 uur: Avondmaal

19.30 uur: Collectieve luistersessie (dagelijkse feedback)

22/10 - DAG 4 (donderdag)

8 uur: Ontbijt

Mapping, uitwisseling van ideeën (projectontwikkeling)

12.30-13.30 uur: Lunch

13.30-17.30 uur: Groepssessie

18-19 uur: Avondmaal

19.30 uur: Groepssessie (vervolg)

23/10 - DAG 5 (vrijdag)

(start OORtreders Festival 2020)

8 uur: Ontbijt

10.30 uur: Site/installatietour met alle deelnemers

12.30-13.30 uur: Lunch

15-17.30 uur:

18 uur: Avondmaal

24/10 - DAG 6 (zaterdag)

Vrije dag - OORtreders Festival 2020

25/10 - DAG 7 (zondag)

8 uur: Ontbijt

11-12.30 uur: Presentatie van de creaties aan het publiek

Opname, foto's en documentatie van elke installatie

Middag: OORtreders Festival: programma ‘Talks’ rond ‘Sound & Society’/expotour.

18 uur: Einde

Appliceer hier