Radio Forest Sessions: Dominik ‘t Jolle

Phantomphonia

ma 26 apr 2021 - 09:00 uur tot zo 02 mei 2021 - 18:00 uur
Het Klankenbos, Toekomstlaan 5, 3910 Pelt

Kom naar Klankenbos voor Radio Forest Sessions. Elke laatste week van de maand kan je luisteren naar nieuw geluidswerk in Radio Forest (infopunt), een resonerend houten paviljoen midden in het bos. Van 26 april tot 2 mei kan je luisteren naar Phantomphonia, een creatie van de Antwerpse geluidskunstenares Dominik ‘t Jolle in het kader van OORtreders Festival.

Als geluidskunstenaar vertaalt Dominik ‘t Jolle haar hypergevoeligheid in sonische impressies waarin de relatie tussen stress, bewaarde kennis en activiteiten van neurale netwerken in het brein worden benaderd. Het lezen van een tekst van de Zweedse kunstenaar Leif Elggren wekte onmiddellijk auditieve herinneringen van haar kindertijd op. Ze kon de schreeuwerige geluiden van straaljagers, cirkelzagen en kerkklokken terug horen en voelen. De explosie aan geluidshallucinaties in haar hoofd resoneerde realistisch in de ruimte waarin ze zich bevond.

Leif Elggren, Virulent Images, Virulent Sound:

“The sounds chill your spine: 

You can’t close your ears; you are defenseless. 

You cover the ears, but your skin is still exposed. 

You can’t see it coming either. 

Stealthily, 

Insidiously, 

it wriggles its way toward you, bristling with an unfathomable potential for replication. 

It wants you.

At least, 

it wants to use you. 

And then leave. 

Its approaches with the croaking, crackling, chittering, seething intimacy of microbial life. 

It induces the sonic equivalent of déjà-vu ( déjà-entendue ?); 

You are sure that sound is familiar, but perhaps not from this lifetime; 

Those serrated frequencies have resonated before with some part of your body, and that anomalous recognition testifies to the acoustic memory implant folded in your body, latent, waiting to be reactivated by a future that is filtering in.”

Uit Sonic Warfare - Steve Goodmann

Dominik ‘t Jolle heeft een interesse voor mensen, cultuur, plaatsen en ontheemding. Ze bouwt persoonlijke relaties op met stedelijke en plattelandsgemeenschappen door langdurig met hen samen te leven. Gedurende twintig jaar woonde en werkte ze zo in Kameroen, Guinea (West-Afrika), Niger, de Filippijnen en België, waar ze bewustmaking over gemarginaliseerde gemeenschappen stimuleerde door middel van film, geluidskunst, installaties en gemeenschapsprojecten zoals de bouw van waterputten in Niger of de organisatie van medische hulp in de Filipijnen. Haar klankinstallatie ‘Behind the tune’ maakt deel uit van Showcase Emerging Sound van 12.05-16.05 in STUK Leuven.