Residentie - Het Quixtet & ChampdAction

ma 27 aug 2018 - 12:00 uur tot vr 31 aug 2018 - 12:00 uur
Provinciaal Domein Dommelhof, Toekomstlaan 5, 3910 Neerpelt

Componist en geluidskunstenaar Stefaan Quix werkt samen met Het Quixtet en ChampdAction aan de voorstelling The Well Tempered Circle/ Four Studies in Spatialised Phasing (2018). Deze muzikale performance wordt voor het eerst getoond tijdens OORtreders 2018, Festival voor kunst met geluid op 20 oktober, Provinciaal Domein Dommelhof, Neerpelt.

De mens spreekt sedert ongeveer 100.000 jaar, maar maakt al meer dan 200.000 jaar muziek. Die allereerste muziek was ritmisch van aard: we klopten stenen tegen elkaar en luisterden naar het ritme van ons hart terwijl we in Eden naar het blauwe monochroom van de hemel keken. De hartslag heeft een zeer specifiek ritme: 60 hartslagen per minuut is een vorm van een menselijke invariant. Deze menselijke invariant over alle culturen heen is een onderwerp dat Stefaan Quix na aan het hart ligt. Ook in eerder werk werkte hij rond dergelijke fenomenen: primaire kleuren, het octaaf, het oerritme, eigenlijk zijn het allemaal fysiologische fenomenen die een culturele weerslag hebben.

Met 'The Well Tempered Circle' maakt Quix een voorstelling over deze eerste, 'primitieve' 'beats' en hun technologische evolutie, uitgevoerd door 8 percussionisten die het publiek omringen. De percussionisten worden gesynchroniseerd via 8 hoofdtelefoons die ieder een individuele, van alle andere verschillende 'click track' krijgen. Het resulterende, nochtans gecomponeerde, klanklandschap doet denken aan een massa krekels op warme dag in het zuiden. Neem plaats in het midden van een cirkel van geluid, sluit je ogen en laat je volledig onderdompelen in een gespatialiseerd klanken-universum. 

Stefaan Quix is huisartiest bij het ontwikkelings- en productieplatform ChampdAction.