Summerschool 2018

Celebrations

van ma 20 aug tot zo 26 aug 2018
Elzenveld, Lange Gasthuisstraat 45, 2000 Antwerpen

In 2018 blaast Laus Polyphoniae (Festival van Vlaanderen Antwerpen) 25 kaarsjes uit. Onze jaarlijkse Summerschool rond polyfonie neemt deel aan de festiviteiten met ‘Celebrations’, een masterclass met aandacht voor een ruime selectie van gelegenheidswerken van enkele van de grootste 15de en 16de eeuwse polyfonisten, waaronder Dufay, Josquin, Isaac, Clemens non Papa en Lassus. Componisten schreven hun indrukwekkendste werken vaak voor feestelijke gelegenheden en machtige beschermheren. We gaan aan de slag met deze vaak monumentale werken, en vertolken rechtstreeks uit de originele bronnen. 

Stratton Bull, Andrew Hallock en Pieter Stas van Cappella Pratensis begeleiden de zangsessies. Om de werken nog meer tot hun recht te laten komen, zullen de zangers dit jaar vervoegd worden door trombones en schalmeien o.l.v. Wim Becu van Oltremontano Antwerp. Gastdocent Valerie Horst geeft bijkomende sessies rond de kunst van de mensurale notatie.

De masterclass voor zangers wordt opnieuw opgedeeld in 2 groepen: enerzijds conservatoriumstudenten en startende professionals, anderzijds gevorderde amateurs.

Een initiatief van Musica, Impulscentrum voor Muziek, Cappella Pratensis, Oltremontano Antwerp en AMUZ, Festival van Vlaanderen - Antwerpen

Praktische informatie

Docenten

Stratton Bull, Pieter Stas en Andrew Hallock (leden van Cappella Pratensis) en Wim Becu (Oltremontano Antwerp)

Bijkomende sessie door Valerie Horst

Doelgroep 

De masterclass is bedoeld voor professionele en pre-professionele zangers (groep 1), gevorderde amateurs (groep 2) en koperblazers (groep 3). We zoeken 2 bespelers van zink of cornetto, 2 bespelers van schalmei en alt-tenorpommer, 2 bespelers van trompette des menestrels die ook renaissance trombone spelen en 2 bespelers van renaissance trombone. Niveau: semi-professioneel of student, vlot van het blad kunnen spelen van oude notatie in verschillende sleutels. Pitch: A=440 Hz.

Kostprijs

235 euro

De prijs is incl. een selectie van 5 concerttickets voor Laus Polyphoniae. 

Accommodatie is niet inbegrepen, maar beschikbaar in elke prijscategorie (er is een uitstekende jeugdherberg vlakbij, gastgezinnen en een brede keuze aan hotels).

Waar

Centrum Elzenveld, een historische site in het hart van Antwerpen (België)

Slotconcert

Zondag 26 augustus 2018 om 11.00 uur

Selectie

Deelnemers worden geselecteerd op basis van een curriculum vitae, een audio of video opname (3’) en een aanbevelingsbrief (groep 1 & 3) / een curriculum vitae en stembereik (groep 2). De selectie van de deelnemers wordt halverwege mei bekendgemaakt.