Summerschool gaat online!

Ritmes van het leven: de Bossche Koorboeken

ma 24 aug 2020 - 12:00 uur tot za 29 aug 2020 - 20:00 uur

De coronacrisis heeft de afgelopen maanden ons hele leven veranderd. Zo werden er live-evenementen geannuleerd, waaronder onze jaarlijkse Summerschool rond polyfonie. 

Maar niet getreurd! Musica, Impulscentrum voor Muziek werkt samen met AMUZ, Festival van Vlaanderen - Antwerpen en Cappella Pratensis om je dit jaar een online versie van de cursus te bieden. De Summerschool vindt plaats in dezelfde week als oorspronkelijk gepland, nog steeds onder het thema ‘Ritmes van het Leven’ bij het Illustre Lieve Vrouwe Broederschap in de Nederlandse stad 's-Hertogenbosch. We werken aan de Missa Cum jocunditate (Credo) en kijken naar andere stukken uit de rijke verzameling koorboeken die tot op heden nog in het bezit zijn van de Broederschap. Zoals altijd zingen we 'rechtstreeks van de bron', met facsimile's van de koorboeken.

Dagelijkse sessies bevatten een mix van live interactie (weliswaar digitaal) en vooraf opgenomen bronnen voor thuisstudie. De cursus is ontworpen voor zowel medium level als gevorderde zangers, met de eerste dagen vol tutorials variërend van medium level tot complexe notaties. De tweede helft van de cursus biedt intensieve sessies over de muziek zelf, waarbij wordt gewerkt aan zaken zoals het vormen van de polyfone lijn, harmoniseren van stemmen en het toepassen van het systeem van solmisatie. We sluiten de week af door alles samen te brengen in een virtueel koor - met het comfort van je eigen huiskamer!

In tegenstelling tot vorige jaren kan er in deze online editie een grotere groep deelnemers worden toegelaten. Dit jaar zullen ook de afstand en timing geen belemmering zijn (de live sessies vinden ‘s avonds plaats, Europese tijd).

We nodigen je uit om met ons mee te gaan op dit digitaal-polyfone avontuur!

Praktische informatie

Data

Deadline voor inschrijven: 21 augustus 2020

Summerschool online: maandag 24 t/m zaterdag 29 augustus 2020

Docenten

Notatie tutorials: Valerie Horst

Zangsessies: Stratton Bull en Pieter De Moor

Cyber-assistent (digitale polyfonie-oefeningen): Andrew Hallock

Weekoverzicht

Maandag 24 augustus: 19.00-19.30 uur

  • Livestream van de repetitie van Cappella Pratensis en welkomstwoord vanuit AMUZ, met de lesgevers Stratton Bull, Pieter De Moor, Andrew Hallock en Valerie Horst. 
  • Video-opname met tutorial over notatie en ligaturen door Valerie Horst. 

Dinsdag 25 augustus 

  • Video-opname met tutorial over drievoudige mensurale notatie en meer geavanceerde notatie door Valerie Horst. 

Woensdag 26 augustus: 19.00-20.30 uur

  • Live sessie met Valerie Horst voor het beantwoorden van vragen over de notatie tutorials. Wil je meer weten over bepaalde zaken? Verzamel dan je vragen en neem ze mee naar deze Q&A.  

Donderdag 27 en vrijdag 28 augustus: 19.00-21.00 uur

  • Live sessies door Stratton Bull en Pieter De Moor, met repetities per stem van het Credo. 
  • Digitiale polyfonie-oefeningen door Andrew Hallock. 
  • Moment voor feedback, interactie en vragen. 

Zaterdag 29 augustus: 17.00-19.00 uur

  • Finale "tutti" sessie met Stratton Bull en Pieter De Moor, waarbij er met het volledige Credo wordt gewerkt. 
  • Zoals voorgaande jaren creeëren we een slotconcert - deze keer digitaal, in de vorm van een virtueel koor. 

Deelnemers

De masterclass is gericht op professionele en pre-professionele zangers en gevorderde amateurs.

Vereiste IT-configuratie

Laptop of desktop computer (of tablet) met webcam en microfoon (bij voorkeur een externe microfoon). Snelle internetverbinding, indien mogelijk verbonden met een ethernetkabel. Houd er rekening mee dat u een rustige omgeving moet kiezen met weinig achtergrondgeluid.

Prijs

85 € / 95 $

Voor inschrijving vult u dit formulier in. Na ontvangst van uw aanvraag stuurt Musica een bevestigingsmail met betalingsinformatie.

Inschrijven