Toonmoment masterclass Café Improvisé

do 02 mei 2019 - 20:00 uur tot 22:15 uur
Concertgebouw Brugge, 't Zand 34, 8000 Brugge

Wat betekent de muziek van de hedendaagse componist Charpentier voor muzikanten van nu? Concertgebouw Brugge en Musica slaan de handen in elkaar om dit te onderzoeken in een tweedaagse masterclass waar barokornamentatie en jazzimprovisatie uitmonden in een ‘Café Improvisé’ gepresenteerd door Kaat Haest. De faam van Charpentier zal zich in dit project niet beperken tot het Te Deum, met de overbekende Eurovisie-tune. 


Barokspecialist Peter Van Heyghen en de gevestigde jazzmuzikant Jasper Blom dagen de deelnemende muzikanten uit om elkaar te inspireren, de loef af te steken of muzikaal te verbroederen met als thema Charpentiers meesterwerken en andere muziek uit de barokperiode. Het belooft een zoektocht te worden naar de inspiratiebronnen en creatieve context van een klassiek meesterwerk via muzikale ontmoetingen en historische improvisatiepraktijken. 

Jammen doet meestal aan jazz denken, of aan oefensessies van lokale garagebandjes. Maar ook in het verleden werd er wat afgejamd. Niet in het minst door ‘grote componisten’, die bijna altijd ook grote improvisatoren waren. Denk in de eerste plaats aan Bach, Mozart, Beethoven en Chopin, maar ook aan Charpentier.

Voor deze Topstukweek lanceerden we samen met Concertgebouw Brugge een compositiewedstrijd voor leerlingen uit het Deeltijds Kunstonderwijs. We daagden hen uit een jingle van 1 minuut te schrijven, geïnspireerd op de Prélude tot Charpentiers Te Deum. Het winnende stuk wordt tijdens de Topstukweek in Concertgebouw gebruikt als ‘publiekscall’ voor alle concerten en de winnaar mag het geselecteerde werk meteen ten gehore brengen tijdens het Café Improvisé. De oproep werd massaal beantwoord, maar slechts 3 gelukkigen wisten een finaleplekje te veroveren. Tineke Lemmens wint de wedstrijd met de compositie Lokroep. Irene Koster komt op de tweede plaats met Vier op 'n Rij, gevolgd door Stijn Roels met Charpentier OK! op de derde plaats.  


Gratis toegang met een ticket voor het concert Te Deum van Charpentier (van B’Rock Orchestra & Vox Luminis) op 4 mei. 

Bestel tickets!