De eerste muziekvakantie van de zomer is alweer achter de rug!

14/07/2021

In CC Mechelen beleefden 19 kinderen een vliegende start van hun verlof met muziekvakantie CroKant. Samen met onze kunstenaar-docenten en de muzikanten van Casco Phil gingen ze aan de slag rond thematiek ‘maatregelen’. Behalve een knipoog naar de huidige coronasituatie, sloeg deze thematiek ook op de muzikale betekenis van ‘de maat regelen’.

De kinderen kregen aan het begin van de week een carte blanche en begonnen aan de muziekvakantie zonder enige regel. Stelselmatig werd er door de kinderen bepaald welke regels ze nodig hadden om te kunnen samenwerken, musiceren, filosoferen en koken. Want welke regels zijn er altijd nodig? Wat zijn de regels van muziek? En wat heb je nodig om samen te musiceren of om goed te kunnen samenwerken? De kinderen waren in staat om met beperkte en goed overwogen maatregelen tot een mooie muziekvakantie te komen. Misschien waren er enkel heel verstandige kinderen mee, ofwel zijn kinderen veel beter in staat om zelf de regels te bepalen dan we zelf durven denken.

Doorheen de week werd er -uiteraard- ook veel muziek gemaakt. Zo konden de kinderen ook rekenen op een passage van mobiele klankinstallatie Het Beest en kregen ze bezoek van twee slagwerkers. Deze laatste nodigden hen uit verschillende oefeningen te doen rond elkaar aanvoelen en het ontwikkelen van een maatgevoel. Ook gingen de deelnemers op zoek naar vier strijkers  in Botanique, De componist Arthur Wagenaar schreef speciaal voor deze vakantie het werk maat/regels waarbij het nooit helemaal duidelijk was wie nu de baas was: de kinderen of de strijkers. Op het einde van de week tijdens het toonmoment hebben de kinderen samen met de muzikanten van Casco Phil dit werk aan de ouders laten horen. 

Tot slot werd er doorheen de week ook veel (gezond) gekookt en gefilosofeerd. De kinderen kregen in interviewvorm vragen voorgeschoteld rond ‘de baas’ zijn.  at gebeurt er als zij de baas zijn?  Wanneer zijn zij de baas? Dit alles kwam samen tot een spetterend toonmoment op het einde van de week, waarbij ook de antwoorden van het interview werden getoond terwijl de strijkers een ander deel van maat/regels speelden. Ook de eigen compositie van de kinderen, waar ze al zingend in een zelfbedachte taal en zichzelf muzikaal begeleidden, zorgde voor ontroering.