De eerste residentie van 2021 - Klankennest

21/01/2021

Tijdens de tweede week van januari mochten we Klankennest verwelkomen terwijl zij de laatste hand legden aan hun nieuwe voorstelling MANTA.

Klankennest ontwikkelt een artistiek aanbod voor (en samen met) kinderen van 0 tot 4 jaar waarbij muziek en de klankbeleving van jonge kinderen centraal staat. Met een vast gezelschap van muzikanten, beeldende kunstenaars en dansers creëren ze voorstellingen, installaties, concerten en museumtours waarin klank, beeld, beweging en performance het jonge publiek uitnodigen tot verwondering, verkenning en spel.

Voor MANTA liet Klankennest zich inspireren door de repetitieve bewegingen van de Manta (reuzenrog). Het eindresultaat een is klankinstallatie en voorstelling specifiek gericht op de allerjongsten van 4 tot 24 maanden, maar die zowel jong als oud kan bekoren. Met licht- en glaskunst, multifunctionele materialen uit hout en textiel kreeg de installatie vorm. De muziek is gebaseerd op traditionele en hedendaagse composities, gecombineerd met eigen muziek. Deze gaan hand in hand met improvisaties in en met de installatie en het publiek. Herhaling en repetitieve elementen vormen de basis voor de vorm van de gehele reis doorheen de voorstelling.

Tijdens de residentie werkte Klankennest vooral verder aan hun klankenpallet, finetunede ze verschillende dimensies van de voorstelling en lieten ze zich inspireren door Klankenbos als omgeving:

“De ruimte die we ter beschikking hadden zorgde ervoor dat we de dimensie van de voorstelling beter kunnen inschatten en op anticiperen. Dimensie van de voorstelling in de ruime zin: zowel de fysieke dimensie (afmetingen, afstanden), de geestelijke dimensie (impact, beleving) als sensorische dimensie (zintuigen). Ook op technisch-artistiek vlak was er een noodzaak om tijd en ruimte te hebben voor de ontwikkeling van ons klankenpallet… De aanwezigheid van het klankenbos maakt dat je als kunstenaar ook beter beseft dat mee kan helpen in het richten van de aandacht van je publiek. Dat je iets kan vertellen én betekenen.” - Jeroen Van der Fraenen, Klankennest