Memento

02/12/2021

Memento is een participatief project voor personen met dementie en hun partner of vertrouwenspersoon. Gedurende enkele weken namen we de deelnemers mee doorheen de vier allegorische karakters uit het werk ‘Il triomfo del tempo e del disinganno’ van Händel: plezier, ontgoocheling, tijd en schoonheid.

Er werd gemusiceerd, gezongen, geschilderd en gefilosofeerd op hun tempo, waarbij de deelnemers ruimte kregen voor eigen inbreng. Tijdens de laatste sessie kozen de personen met dementie zelf welke schilderwerken, klanken en woorden ze wilden doorgeven aan componist Sebastiaan Van Steenberge. Hij zal deze verzameling materialen als inspiratie gebruiken om een nieuw koorwerk te componeren. Vanaf januari oefenen de deelnemers dit koorwerk in o.l.v. Elke Poppe. Joris Lasure zal de compositie ook met zijn koor voorbereiden. Eind maart zullen de twee koren samengevoegd worden en brengen ze dit koorwerk tijdens het toonmoment op 24 maart in concertgebouw Brugge.

Je ziet de personen met dementie opbloeien tijdens de sessies, ze zitten volop in het nu en genieten van de ervaringen die ze aangereikt krijgen. - Mia (vertrouwenspersoon Ria)
Flor heeft nog nooit zo goed geslapen als na de eerste sessie van Memento: moe en zeer voldaan! - Trees (partner Flor)