Punica Granatum: muzikale wandeling

12/06/2020

Artist in residence Muziekkasteel 2019 Hendrik Vanden Abeele liet zich inspireren door het historische decor van Landcommanderij Alden Biesen en ontwierp samen met de zangeressen van Psallentes Punica Granatum - een muzikale wandeling waar realiteit en illusie hand in hand op een dun draadje balanceren:

De zangeressen van ensemble Psallentes dromen van een fotoshoot in de Engelse Tuin van de Landcommanderij Alden Biesen. Het is een perfecte locatie. Een glooiend grasveld, prachtige bomen, een bloementuin, een prieeltje, een zomerhuis met ijskelder, een charmant brugje, overgroeide paadjes, alles begrensd door een mysterieuze muur… En dan is er dat magnifieke uitzicht op de zuidkant van de waterburcht. 

Morgen is het zover. Dan trekken ze met fotograaf Marcel en coach Philine de tuin in. Maar deze nacht worden de zangeressen eerst nog door dromen bezocht. Ze zien zichzelf als zingende bosgeesten, ze verdrijven duisternis met vuur, halen ijs uit de kelder, vieren de inkleding van een bruid (maar de bruid stapt boos weg?). Ze zien bloemen door de lucht dwarrelen, ze dansen en ze springen, horen orgelklanken in de verte. 

Is dit een droom, of wordt het een nachtmerrie? Zien ze daar Minerva, en transformeert zij tot Maria, Moeder Gods? Waar komen al die vreemde rekwisieten vandaan bij wat een ernstige fotoshoot had moeten worden? Is dat daar een klimaatbetoging? Zijn hun stemmen plots gemuteerd tot mannenstemmen? Klinken daar doodsklokken? 

Intussen spoken hen talloze deuntjes door het hoofd. Oude muziek. Eenstemmig, meerstemmig. Latijn, Frans, Nederlands. Ook Middelengels, in die oude canon ‘Sumer is icumen in’ — de zomer is ingetreden. Wat voor een zomerdag wordt dat, morgen? Zullen deze vrouwen heelhuids uit de Engelse Tuin geraken? 

Dromen zijn bedrog, weten de zangeressen, maar dit lijkt allemaal zo echt?

Wil jij dit mysterie zelf ontrafelen? De hele zomer kan je in Landcommanderij terecht om muziekwandeling Punica Granatum te beleven. Ga op pad in de Engelse tuin, waar je via QR-codes de fantastiebeleving van de zangeressen kunt bekijken.