Residentie Eersteklasconcerten / MusiMatrix Down The Rabbit Hole

26/03/2021

Leven kruipt waar het niet gaan kan. Dat geldt zeker voor de editie 2021 van Eersteklasconcerten/MusiMatrix. Geënt op For life, het jaarthema van Concertgebouw Brugge, startte het creatieproces in samenwerking met het Down The Rabbit Hole new music collective in toen nog onverdachte tijden. Om even later, gedwongen door de omstandigheden, in een soort slaap-waak-toestand terecht te komen. Toeval of niet, de keuze om rond biologische processen te werken leek even profetisch.

Inmiddels werd het project helemaal uit narcose gehaald. Na een driedaagse residentie op Alden Biesen is de nieuwe Eersteklasconcerten alive and kicking. Opgebouwd rond werk van Elena Rykova, Simon Loeffler, Yiran Zhao en Simon Steen-Andersen ligt een nieuw intrigerend parcours klaar. In het voorjaar van 2022 maken andermaal 2000 kinderen van het eerste leerjaar actief kennis met hedendaags gecomponeerde muziek en een groep jonge vertolkers.

Begeleid door ervaren Musica-docenten passeren de kinderen langs een muzikale operatietafel, wekken zij een Frankensteinmonster tot leven en worden zij de uitvoerders van een compositie gebaseerd op... aanraking. De slotperformance smeedt musici, kinderen en leerkrachten samen tot één groot ademend organisme.

Frisse en haalbare muzikale ideeën genoeg om, eenmaal weer op school, te laten gedijen in de eigen klasomgeving. 

Eersteklasconcerten/MusiMatrix komt tot stand binnen het project ‘Sounds Now’ mede gefinancierd door het programma Creatief Europa van de Europese Unie. In samenwerking met Landcommanderij Alden Biesen, Concertgebouw Brugge en deSingel Antwerpen.