SoundMine 2020 vanavond in première op Podium 19

16/04/2021

Vanavond is het zover! Dan sluiten we SoundMine 2020 officieel af met een indrukwekkende wereldpremière op cultuurkanaal Podium 19. Vanaf 21.00 uur kijk en luister je naar de portretten van twaalf beloftevolle componisten en hun creaties voor orkest, tot leven gebracht door het Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van Wim Henderickx.

SoundMine 2020

Vorige zomer vond de 21ste editie van Musica’s internationale compositiestage voor jonge componisten plaats in Landcommanderij Alden Biesen. Uit de poule van 35 deelnemers, kregen uiteindelijk twaalf talenten de kans om hun geschreven werk voor symfonisch orkest in het echt te horen; twaalf jonge componisten van 16 tot en met 31 jaar, afkomstig uit wel zes verschillende landen, met elk een geheel eigen stijl. Hun partituren werden op 4 februari tot klinken gebracht door het Antwerp Symphony Orchestra in de Elisabethzaal. VideoCrew legde de muziek, portretten en een blik achter de schermen vast in een prachtige film.

Tevreden stemmen

 

Dirigent en coach Wim Henderickx over het resultaat: “Het orkest heeft schitterend gespeeld, en dat is niet vanzelfsprekend. Elke componist heeft zijn eigen werk, eigen richting, en daarnaast was het vaak moeilijke muziek. Maar het resultaat is geweldig. Dit was echt een hele mooie editie van SoundMine met 12 totaal verschillende stukken en emoties. Je krijgt als het ware een staalkaart te horen van wat er momenteel gebeurt in de wereld.” 

Ook de componisten blikken tevreden terug op het resultaat van hun harde werk. “Ik vond het fantastisch om de muziek eens écht te kunnen horen. De muzikanten en Wim zaten volledig in de muziek en de partituur. Het was magisch!”, zegt Obe Vermeulen (19).

Lara Denies (20) vult aan: “Het was heel leuk om te horen dat klanken die je je had ingebeeld dan toch uitkomen zoals je had gehoopt, of zelfs beter!” 

“We kunnen enkel enorm trots zijn op het resultaat van SoundMine 2020”, zegt Esther Ursem, algemeen directeur bij Musica. “Het was de ontsteker voor een explosie aan talent. Het wederzijds respect tussen de componisten en muzikanten heeft ertoe geleid dat we samen een mooi verhaal konden schrijven van waaruit weer nieuwe lijnen kunnen vertrekken.”

We danken onze partners, coaches en componisten Henri Colombat, Eda Er, Lara Denies, Daniil Getman, Marlies Hollevoet, Yngwie Janseghers, Evans Koçja, Noah Senden, Siebe Thijs, Constance van Gog, Siebrand Verhulst en Obe Vermeulen.

Kijk je mee?

SoundMine 2020

  • Vanavond om 21:00 uur tot 22:18 uur op Podium 19, gratis te bekijken op Kanaal 19 van Proximus Pickx (kanaal 269 vanuit Brussel of Wallonie), kanaal 99 van Telenet TV of kanaal 20 van Orange TV
  • Uitgesteld via de website en app van VRT NU (tot eind april)
  • Let op! De zender kan enkel bekeken worden in België.