AlbaNova Labo 2017

Dankzij samenwerkingen met de Bijloke Manufactuur en Laus Polyphoniae kunnen labo’s gerealiseerd worden met grotere diepgang. AlbaNova Labo’s zorgen samen met partners voor een platformwerking die ontwikkeling mogelijk maakt op de grens van oud en nieuw.

Tijdens AlbaNova 2015 maakte de Franse artiest Michaël Grébil samen met enkele occasionele fieldrecorders een co-creatieve soundscape die de geest van het festival probeerde te vangen. In aanloop naar AlbaNova 2015 werd een participatief traject opgezet i.s.m. Academie Tongeren o.l.v. Johan Bossers rond een 40-stemmig werk van Thomas Tallis. Het bracht klassieke, pop- en jazzmuzikanten, professionelen en amateurs, leraars en leerlingen samen in een polyfoon creatieproces à la minute.

Tijdens AlbaNova 2017 nemen Lot Jansen en Floris De Rycker tientallen muzikanten en dansers op sleeptouw rond volgende vraag: Wat als dansers dansen​ op​ muziek​ die ze niet gelijktijdig kunnen horen​? Wat als muzikanten spelen ​voor​ dansers ​die voor hen onzichtbaar zijn? In dit project ​creëren luitist Floris De Rycker en danseres Lot Jansen​,​ samen met vele amateurdansers en -muzikanten​, een spanningsveld​ tussen het hoorbare en het zichtbare​. Ontdek muziek van de middeleeuwen tot ​de ​barok in ​verrassende ​combinatie​s​ met dans​stijlen​ van bal​l​room tot hedendaags.

Ook Hendrik vanden Abeele laat amateurzangers tijdens een mini-masterclass geleid door Hendrik Vanden Abeele (artistiek directeur Psallentes) kennismaken met psalmen. Ze gaan er creatief om met het repertoire en werken auditief, zonder partituren. Op AlbaNova zingen ze mee met Psallentes tijdens het openingsconcert in de kerk van Alden Biesen.

Tot slot hebben we ook een jongerencollectief samengesteld. Speciaal voor AlbaNova brengt Musica jonge muzikanten en kunstenaars samen onder de titel ‘Sound+TimeLab’. Onder begeleiding van Gerrit Nulens (Ictus) brengen ze ‘reenactments’ van twee iconische werken uit de twintigste eeuw: ‘Poème Symphonique’ voor 100 metronomen van György Ligeti en ‘Pendulum Music’ van Steve Reich, de beruchte feedback-installatie met hangende microfonen. Brecht Ameel (Razen) begeleidt het collectief dan weer in een meditatieve drone-omgeving die refereert naar La Monte Youngs ‘Dream House’. Ga liggen tussen de muzikanten en laat je naar hogere sferen voeren!