Art Educator in Residence 2019-2020

Twee projecten worden gerealiseerd met inhoudelijke coaching door Musica en eigen docenten van het conservatorium, naast productionele steun van deSingel.


‘Welk Volk’ van Bjarne DeVolder is een project rond Gender

“Gender refereert aan de sociaal-culturele aspecten van het man- of vrouw-zijn. Gender staat zo tegenover sekse, dat betrekking heeft op de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen.” (Robbert Stoller)

In dit kunsteducatief project wil Bjarne verder onderzoeken wat hij voor zijn eerste masterproef al heeft aangeraakt. Namelijk: gender. Vorig jaar maakte hij de voorstelling ‘Mijn Volk’, dat handelde over een homofobe homo. Het interessante aan deze voorstelling was dat het personage zijn homofobie in het begin etaleert. Hij legt uit hoe je homoseksuelen moet opvoeden en wat je er uiteindelijk mee moet doen. Ook legt hij uit wat gender is en hoe het gender thema is ontstaan (door welk soort politiek dit thema is kunnen opklimmen in de sociale rangorde). In de verderzetting van dit onderzoek wil Bjarne met kinderen of jongeren werken en via workshops samen ontdekken wat gender net is en hoe we ons als groep bewuster kunnen maken rond dit thema.


Matthias Van den Brande, Sone Mikaelian & Andrea Van Acker hebben een project rond ‘dis|connected’

Dit kunsteducatief project gaat over eenzaamheid bij jongeren. Aanvankelijk kozen ze voor dit thema vanuit een persoonlijk verhaal, maar na wat opzoekingswerk beseften ze dat dit een veel groter beest was dan ze zich konden inbeelden. Groot, maar ook heel stil; het houdt zich gedeisd achter smartphoneschermen, blitse instagramfoto’s en luide facebookstatussen en voedt zich met oppervlakkige, snelle ontmoetingen en gesprekken. Het idee is om dit stille beest een podium te geven, waar het heel luid kan brullen zodat iedereen het ziet en hoort , waardoor niemand er nog omheen kan. Ze maken er samen met 10 jongvolwassenen tussen 18 en 30 jaar die voeling hebben met het thema een voorstelling over, vol muziek, poëzie, verhalen en beeld. 


Coproductie met Koninklijk Conservatorium Antwerpen en deSingel