CONNECT II

1001 deuren naar meerstemmigheid

Meerstemmigheid, contrapunt, polyfonie, ... Uitdagende termen, maar wezenlijk bestanddeel van muziek uit verleden en heden, van oost tot west, van noord tot zuid. Hoe gaan we om met meerstemmigheid los van theorie en partituur? Hoe ontwikkel je er een intuïtie voor? Hoe leidt de ene stem, en volgt de andere? Welke culturele, akoestische en lichaamseigen principes sturen dit proces?

In een eerste fase van deze avontuurlijke zoektocht koppelden zestien gedreven deelnemers de stem en het instrument via het lichaam aan het oor. Onder leiding van internationale experten onderzochten zij telkens een ander perspectief op meerstemmigheid. Historische, etnische en actuele benaderingen kwamen aan bod.

In samenwerking met de Alamire Foundation en met medewerking van internationale specialisten spitst het onderzoek zich nu toe op de ontwikkeling van ‘1001 deuren naar meerstemmigheid’, een groeiende online verzameling van activiteiten, inspiratievoorbeelden en achtergrondinfo voor iedereen die meer wil met meerstemmigheid. Met makkelijke instap, maximale inzet op de praktijk en meer achtergrond voor wie dieper wil graven.