Klankatlas

Klankatlas is een gecureerd platform voor en van organisaties die actief zijn op het terrein van klankkunst in de open ruimte. De nieuwe samenwerking tussen diverse partners uit zowel het kunstenveld als de erfgoedsector maakt van Klankatlas een omvattende databank met honderden artistiek relevante klankpunten verspreid op een virtuele kaart van Vlaanderen, Brussel en Nederland.

In samenwerking met softwareontwikkelaar Yvan Vander Sanden ontwikkelde Musica een mobiele applicatie die klank op een dynamische wijze koppelt aan locatie. Dit biedt mogelijkheden voor componisten om interactieve soundscapes te schrijven op maat van een specifieke locatie. Met deze unieke klanktechnologie creëerde Musica al verschillende ‘klankroutes’ en ‘luisterwandelingen’: ‘Curvices‘ (2013 – latere versies voor November Music en Muziekgebouw aan ’t IJ), ‘Klankroute Maasland‘ (2014), ‘Songs for a Landscape‘ (2014), ‘Klankroute Wereldoorlog I (Noord-Limburg)‘ (2015) en Klankroute PSAM (2015 – i.s.m. PNEM Sound Art Festival). Voor de ondersteuning van deze klankroutes wordt waar mogelijk samengewerkt met lokale organisaties en toeristische diensten.

Klankatlas is een handig platform voor de valorisatie en communicatie van educatieve projecten en muziekfestivals en voor de ontwikkeling van jonge kunstenaars. Ook externe organisaties kunnen een beroep doen op Klankatlas op projectmatige basis. Jaarlijks vindt er een partnerbijeenkomst plaats waarin expertise rond locatiegebonden klankkunst gedeeld wordt.

Meer info