Landbouwfietsroute

De verrassend mooie bewegwijzerde fietsroute van ruim 42 km slingert zich langs de mooiste plekjes van Neerpelt. Blikvangers bij de deelnemende landbouwbedrijven zijn de infopanelen, die de fietser informeren over de grote verscheidenheid aan landbouwactiviteiten. Starten doe je aan het Gemeentehuis van Neerpelt in de Kerkstraat.


Componist en instrumentenbouwer Volker Staub (1961, DE) maakte een nieuw klankkunstwerk in de Limburgse kanaalzone, net buiten Klankenbos. Xylibraphon is een reusachtige instrument gemaakt voor meerdere spelers in openlucht, met een klank dit schippert tussen een xylofoon (hout), een lithofoon (steen) en een vibrafoon (metaal). De staven hebben allemaal dezelfde lengte, maar zijn gemaakt van 24 natuurlijke materialen met elk hun eigen klankkleur. Door de combinatie van o.a. kersenhout en graniet ontstaat een uniek klankspectrum, los van klassieke toonladders en instrumentenleer. Gefascineerd door het lokale verleden, verzamelde de kunstenaar oude objecten die hij kreeg van landbouwers uit de streek. Neem de percussiestokken vast en creëer een omgeving vol ritme en geluid.

Xylibraphon is onderdeel van de Landbouwfietsroute en een samenwerking van de Gemeente Neerpelt en Musica, Impulscentrum voor Muziek.


Voor de opening-performance maakte Volker Staub een nieuwe compositie samen met muzikant- percussionist Ruben Martinez Orio en de lokale percussiegroep Percussion Feeling. De opening vindt plaats op zondag 16 september om 12.00 uur en om 15.00 uur in de Tussenstraat in Neerpelt. Iedereen is welkom, de toegang is gratis.