© Du Yun

Sounds Now: Hoe divers is het curatorschap?

Onder de noemer ‘Curating Diversity’ organiseert het Erasmus+ project Sounds Now een werkweek rond diversiteit in het curatorschap, tijdens het Finse muziekfestival ‘Time of Music’. De inschrijvingen voor de workshops werden reeds afgesloten, maar wie wil kan nog steeds aansluiten.

Diversiteit is een heet hangijzer in onze maatschappij, en dus ook in de wereld van muziek en kunst. Tijdens het festival voor hedendaagse muziek ‘Time of Music’ in Finland (5 tot 10 juli) buigen verschillende curatoren en artiesten zich over de vragen en moeilijkheden die opduiken bij het programmeren en ontwikkelen van hedendaags klassiek en nieuwe muziek voor verschillende gemeenschappen, organisaties en publieken.

Daarbij wordt niet enkel gekeken naar praktische overwegingen, maar vooral ook naar ethische en inhoudelijke vraagstukken. Uiteindelijk wordt er toegewerkt naar een ‘manifest’ waarin de meest prangende kwesties worden uitgelicht en aangekaart.

Klinkt interessant? De inschrijvingen werden medio april afgesloten, maar de organisatie heeft beslist om toch nog nieuwe aanvragen toe te laten.

Meer info en contact via de Sounds Now website.

 • Sounds Now

  Sounds Now

  Musica is projectleider en partner van Sounds Now, een grootschalig samenwerkingsproject van 9 internationale muziekfestivals en culturele centra, met de steun van Creative Europe. Sounds Now wil bestaande machtsverhoudingen in de nieuwe muziek en klankkunst veranderen en curatoren ertoe aanzetten de diversiteit binnen deze domeinen te bevorderen.


 • Curating Diversity Course

  Curating Diversity Course

  In 2024 organiseren we binnen Sounds Now een nieuwe cursus over curatorschap rond muziek. Daarna wordt deze binnen onze werking ingebed. Hoe bereik je een nieuw publiek? Wie dienen curatoren precies? Wat betekent cureren in onze tijd? Wat is het belang van inclusie in de curating praktijk? Opkomende curatoren gaan in dialoog over deze vragen, …

  Curating Diversity Course Lees verder »