Verslag: De ‘Zwemmering’ installatie

In het kader van de Topstukweek rond de componist Zemlinsky in Concertgebouw Brugge ontwikkelde Musica het participatief project ‘Zwemmering’. Uit een aantal kleurrijke workshops ontstond een levendige klankinstallatie met een onderwaterthema… én een heuse zeemeermin.

Voor zijn symfonie ‘Die Seejungfrau’ (1905) liet de Oostenrijkse componist Alexander Zemlinsky zich inspireren door het sprookje ‘De kleine zeemeermin’ van  Hans Christian Andersen. Het thema van onze samenwerking met Concertgebouw Brugge voor hun ‘Topstuk’ programma rond het werk was dus snel gekozen: water, bubbels en andere maritieme klanken.

De kleuters en kinderen uit de buitenschoolse opvang IBO Kakelbont kregen enkele workshops onder leiding van artiesten Sieglinde Heymans en Heide Bertram. De klanken en bewegingen uit het leven van ‘De kleine zeemeermin’ zette de kinderen aan tot het maken van hun eigen (klank)installatie: een klinkende biotoop voor een echte zeemeermin. Deze werd gepresenteerd op zondag 4 december in Het Concertgebouw. Borrelend en bubbelend water, knisperend zeewier en ratelende schelpen.. het was er allemaal. En jawel, ook de zeemeermin mocht niet ontbreken!

Ben je nieuwsgierig geworden? Eind januari 2023 bouwen we de installatie weer op Campus 03 in Genk, tijdens de internationale Small Size Days. Hou onze site in de gaten, binnenkort vertellen we meer.

 • Unfold

  Unfold

  Een meesterwerk uit het muzikale erfgoed wordt in al zijn facetten belicht met een brede waaier aan parallelle activiteiten: lezingen, lecture-performances, workshops, installaties en concerten. Het werk wordt in zijn historische context geplaatst. Daarbij gaan we op zoek naar de relevantie en betekenis voor een hedendaags publiek. Samenwerking: Concertgebouw Brugge


 • Young Curators 2022-2023
  Toonmoment: 4 en 5 & 11 en 12 februari 2023

  Young Curators 2022-2023

  Jongeren van 16 tot en met 18 jaar gaan artistiek aan de slag met muziek, beeld, woord, dans of media. Dit beperkte groepje krijgt carte blanche om hun ideeën uit te werken in een achttal workshops van een dag tijdens weekends en twee bootcamps. De dagen worden door de groep samen vastgelegd. In dit parcours …

  Young Curators 2022-2023 Lees verder »