Radio Forest Sessions

Audio Forest archive, by Futurefarmers

Radio Forest ontstond in 2005, als een radio-installatie in Het Klankenbos Pelt (BE). Het kunstenaarsduo Futurefarmers (Amy Franceschini & Stijn Schiffeleers) maakte het werk in opdracht van Musica, en in september van datzelfde jaar werd het ingehuldigd tijdens het Klankenbosfestival. Futurefarmers kreeg ook de opdracht om een publiek programma samen te stellen rond het werk. Eén van de projecten die hieruit voortvloeiden was Audio Forest – een verzameling bosgeluiden van over heel de wereld, ingezonden door verschillende internationale geluidskunstenaars. Via het Radio Forest paviljoen werden draagbare radio’s ter beschikking gesteld zodat bezoekers met deze ‘auditieve interpretaties’ een sonische zwerftocht door het bos konden maken. Twaalf bestaande óf fictieve plekken werden in Het Klankenbos met elkaar vervlochten tot een alternatief ecosysteem van bosklanken.

© Lukas Verdijk

Tegenwoordig doet Radio Forest dienst als een ‘klankpaviljoen’ in Het Klankenbos, dat in feite werkt als een grote architecturale luidspreker. In 2009 transformeerde geluidskunstenaar Johan Vandermaelen de houten structuur tot een resonantielichaam, een geluidsinstallatie met ingebouwde transducers en basluidsprekers. De geluiden die in de ruimte worden afgespeeld zijn enkel hoorbaar door de trillingen van het paviljoen zélf. Architect en kunstenaar Koen Deprez maakte de transformatie compleet door de ruimte te halveren met een glazen wand. Sindsdien is Radio Forest een uitvalsbasis voor allerhande Musica activiteiten.

In 2022 is het bijna twee decennia geleden dat Futurefarmers de installatie ontwikkelden. Dit jaar brengen Amy en Stijn ter plekke het archief van ingezonden stukken uit 2005 opnieuw tot leven via Musica’s Radio Forest Sessions programma. Dit herontwaken van Audio Forest vormt een sonische reis doorheen tijd en ruimte. De luisteraar komt terecht in verschillende realiteiten van ongeveer twintig jaar geleden. Terwijl het Klankenbos in Pelt tussen de bomen wordt gevuld met hertziaanse golven, overstemt het omringende geluid van snelwegen, luchthavens en elektrische ventilatoren de vertrouwde bosgeluiden. De heruitzending van het Audio Forest-archief is een uitnodiging om bewust te luisteren naar andere ‘bossen’ uit het verleden, en geïnspireerd te raken tot nieuwe denkbeelden rond het bos anno 2022.

Het hele jaar door zal elke maand een andere soundscape uit het Audio Forest-archief te horen zijn via de muren van het Radio Forest paviljoen. De uitzending zal elke derde maandag van de maand veranderen.

De deelnemende kunstenaars zijn Simon Canaway (UK), Michael R Salmond (US), Max Tertinegg (AT), Eats Tapes (US), Jeff Ray (US), Albert Ortega (US), Maksim Shentelev (LVA), Matteah Baim (US), Brian Harnetty (US), Carlos Gómez (CO), Bartolomeo Sailer aka Wang inc (IT), en Christopher Moore (CA).

© Futurefarmers 2005-2022

Gecureerd door Frédéric Van de Velde, artistiek coördinator Musica Impulscentrum