Componist Wim Henderickx (60) plots overleden

Met ontzetting hebben we het plotse overlijden vernomen van componist Wim Henderickx. Niet alleen was Wim als componist, muzikant en dirigent een monument in onze nationale muziekwereld, voor Musica was hij ook een vaste waarde die heel wat van onze projecten verrijkte met zijn aanstekelijk enthousiasme en scherpe artistieke visie.

Wim Henderickx staat bij het brede publiek bekend als een van de belangrijkste hedendaagse componisten in het land. Nog maar pas ging nog zijn succesvolle opera “De bekeerlinge” in première bij Opera Ballet Vlaanderen, een bewerking van de roman van Stefan Hertmans. 

Wim was sinds jaar en dag ook nauw betrokken bij Musica en bij heel wat van onze projecten. Sinds 2011 maakte hij deel uit van onze Algemene Vergadering. Al 23 jaar lang was hij de vaste docent voor de SoundMine compositiestages, waar hij jonge componisten met veel geestdrift en een open geest begeleidde in hun creatief proces. Wim werkte ook mee aan het project ‘Klinkende Klanken’ in 2012, waar leerlingen met een mentale beperking hun eigen muzikale improvisaties leerden maken, en ‘Het Geluid van Hasselt en Genk’ in 2017. Wim zou ook de componist worden voor de volgende Babelut Parcours productie, die nog maar net was opgestart. 

Naast zijn vele muzikale verwezenlijkingen zullen we ons Wim altijd herinneren als een warme en innemende man, met een veelzijdig en aanstekelijk talent. Wij wensen veel sterkte aan zijn familie en de vele, vele mensen die hem van nabij hebben gekend. Wie hen graag enkele woorden van moed en medeleven inspreekt kan dat doen via het rouwregister op de website van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

Lees hier het nieuwsbericht op de website VRT NWS.

Bekijk hier de PODIUM 19 reportage over Soundmine 2020 met Wim Henderickx.