Doors of Listening
Félix Blume

2020

De bewoners van het opvangcentrum in Pelt nemen je mee in hun verhalen en leefomgeving. Luister naar hun stemmen en soundscapes, doorheen de deuren van enkele dorpsbewoners, midden in het bos. Geluidskunstenaar en field recordist Félix Blume nodigt met dit werk iedereen uit tot luisteren als middel voor wederzijds begrip en kritisch denken. Als een stilzwijgende massa, wachten de deuren. Tot je met je oor ertegen komt en tijd maakt om zij die misschien al op een andere plek verblijven, te ontmoeten. Het geluid trilt van binnen in de deuren, diep in het materiaal.

De installatie is het resultaat van een samenwerkingsproces met de bewoners van het Rode Kruis Opvangcentrum Overpelt. In een participatief traject werden ze begeleid om zich in geluid uit te drukken. Doorheen de deuren hoor je liederen, herinneringen, verhalen, stemmen en dromen van mensen op de vlucht. Zij krijgen letterlijk een plaats in het landschap en eisen op deze manier hun aanwezigheid en hoorbaarheid op. 

Een project door: Abeer, Ahmad, Bashir, Dieubéni, Familia Kadicana, Farhad, Getou Kabika Tshingambu, Gerebrhan, Isaac Junior, Manuel, Mila, Najem Alhamoud, Patricia Abigail, Rejoice, Safet, Sali, Sebastián, Yasin Dawoud en Félix Blume.

‘Doors of Listening’ is een samenwerking van CC Palethe, C-TAKT, C-TAKT+, Gemeente Pelt, Musica Impulscentrum, Provinciaal Domein Dommelhof, Provincie Limburg en Rode Kruis Opvangcentrum Overpelt.

Félix Blume (FR) is een internationale geluidskunstenaar en geluidsingenieur. Zijn werk focust op het luisteren zelf en gebruikt geluid als basismateriaal voor composities, video’s, acties en installaties. Zijn proces is vaak participatief in samenwerking met lokale gemeenschappen en de publieke ruimte als context.