la pluie joyeuse
Frédéric Le Junter
& Studio Philippe Druez

2023

la pluie joyeuse (De soUndclOud) is een samenwerking tussen Frédéric Le Junter, Philippe Druez en Heide Bertram. Aan de drieënhalve meter hoge installatie hangen drie platen die elk een wolk voorstellen. De platen van gegolfd plastic en aluminium hebben elk hun eigen klankkarakter. Het geluid van regen wordt hoorbaar wanneer aan twee wielen wordt gedraaid. Een samenspel van radertjes, tandwielen en assen zorgt ervoor dat hamertjes met kurk, staaldraad en nylon kabelbinders tegen de platen slaan. Onweer kan worden opgeroepen door subtiel aan de ‘donderkabel’ te trekken die één van de platen laat trillen. De installatie bestaat voornamelijk uit gerecyclede metalen en kunststoffen en is volledig recyclebaar.

la pluie joyeuse (De soUndclOud) is het resultaat van een samenwerking tussen Musica Impulscentrum en Meakusma, met de financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid en de Duitstalige Gemeenschap met als doel de culturele samenwerking en uitwisseling tussen beide gemeenschappen te bevorderen. In Sankt-Vith kan men langs de Vennbahn de verwante installatie la pluie joyeuse bezoeken.

Frédéric Le Junter (FR) is een Franse kunstenaar geïnteresseerd in landschaps- en geluidsmaterialen, toeval, aarzeling en improvisatie. Op slechts 5-jarige leeftijd begon hij al objecten in volume te bouwen, gebruikmakend van karton en gevonden voorwerpen.

Philippe Druez (BE) heeft een groeiende praktijk ontwikkeld met uiteenlopende interactieve en multimediale installaties waarin hij de deelnemer als onlosmakelijk onderdeel van de esthetische ervaring plaatst. De installaties zijn multi-sensorieel, interactief, gelaagd, filosofisch en uitdagend.

Heide Bertram (DE) studeerde zang aan de Musikhochschule Münster en behaalde een Master Muziek. Ze noemt zichzelf ‘Klangnomade’ en werkt met allerlei analoge geluiden, vooral in experimentele en geïmproviseerde muziek.