© Kristof Vrancken

Aandacht
Philipp Hawlitschek

2018

Dit rietvijvertje is een van de meest poëtische plekken in Het Klankenbos. Het is omringd door bamboeplanten en er staat een boom op het eilandje in het midden. Maar er is iets ongewoons aan de hand: klankkunstenaar Philipp Hawlitschek laat een van de planten zachtjes bewegen, een subtiele manipulatie van de bestaande situatie.

Een bedaard heen en weer wuiven, vergelijkbaar met een onhoorbare geluidsgolf of de pendel van een traag tikkende klok, trekt langzaam onze aandacht. Alsof onze ogen moeten wennen aan een donkere ruimte. Het kunstwerk nodigt uit tot contemplatie, maar wil tegelijkertijd alle zintuigen aanspreken. ‘Andacht’, de Duitse variant van aandacht, betekent concentratie, betrokkenheid of toewijding.

Philipp Hawlitschek (DE) focust zich op ruimte- en tijdgerelateerde klankinstallaties die ernaar streven een poëtische situatie tot stand te brengen door middel van een transformatie van de ruimte. Hij doet meestal geen beroep op luidsprekers maar gebruikt mechanische processen om geluid voort te brengen. De werken zijn vaak erg fragiel en belonen vooral de aandachtige bezoeker.

Deze installatie werd ontwikkeld als resultaat van de Klankenbos residentie met studenten ‘sound art’ van de Hochschule der Bildenden Künste Saar (HBK Saar) onder leiding van Andreas Oldörp. Een tijdelijk prototype werd voorgesteld in de zomer van 2017 voordat deze huidige, permanente versie tot stand kwam. Met de steun van het kunstenplatform C-Takt.