IMPACT
Nick Steur

2020

Nick Steur raakte geïnspireerd door getuige te zijn van een meteoor in de woestijn en begon een onderzoek naar de impact van een inslag. Een appel die ineens uit een boom valt, de meteoor die de dinosauriërs deed uitsterven, een pandemie; er zijn gebeurtenissen die niet te voorzien zijn. Met het (letterlijke) loslaten van een enorm gewicht werd de aandacht gericht op dit onvermijdelijk onverwachte, dat ons achterlaat met een indruk. De vraag is welke.

Zowel de voorbereiding van de inslag, het vallen van de steen, als de steen die permanent blijft liggen, zijn deel van het werk. Zoals de steen een impact heeft (gemaakt) op deze plek, zo maakt de plek weer een impact op de steen… 10 jaar lang zal hij tweewekelijks gefotografeerd worden, om deze ‘langzame’ impact te volgen.

Concept en uitvoering: Nick Steur | Productie: Famke Dhont & C-TAKT | Een productie van SoAP, In Situ, C-TAKT, Musica Impulscentrum en Gemeente Pelt

Nick Steur (NL) is een kunstenaar die met onbewerkte materialen werkt, waarbij steen zijn favoriete medium is. Hoewel velen hem zien als een beeldend kunstenaar, houdt Steur van live performance. In plaats van grootse gebaren of symboliek, lijken zijn acties voornamelijk functioneel; maar door vaardigheid en intense focus is hij in staat om een ​​innerlijke dialoog opnieuw te verbinden met een externe realiteit. Deze holistische benadering slaagt erin om subtiele veranderingen in tijd en ruimte, en misschien ook bij mensen, te communiceren.