Xylibraphone
Volker Staub

2018

Dit reusachtige instrument is gemaakt voor meerdere spelers in openlucht en bevat elementen van een xylofoon (hout), een lithofoon (steen) en een vibrafoon (metaal). De staven hebben allemaal dezelfde lengte maar zijn gemaakt van 25 natuurlijke materialen met elk hun eigen klankkleur. Door de combinatie van o.a. kersenhout en graniet ontstaat een uniek klankspectrum, los van klassieke toonladders en instrumentenleer. Gefascineerd door het lokale verleden, verzamelde de kunstenaar oude objecten die hij kreeg van landbouwers uit de streek. Neem de percussiestokken vast en creëer een omgeving vol ritme en geluid. 

Artistiek concept en realisatie: Volker Staub

Xylibraphon is onderdeel van de Landbouwfietsroute en een samenwerking van de Gemeente Neerpelt en Musica Impulscentrum.

Volker Staub (DE) is componist, muzikant en instrumentenbouwer. Hij studeerde piano en compositie in Darmstadt en Keulen. Hij is bekend omwille van zijn bijzondere benadering van klank. Dit uit zich in de instrumenten die hij ontwikkelt en de composities die hij maakt.