Klankenbos Residenties

Het Klankenbos is een fysieke ruimte die aanzet tot artistieke ontwikkeling in klankkunst en nieuwe muziek. Elk jaar worden verschillende jonge klankkunstenaars of studenten van een kunstopleiding ondersteund in hun artistieke praktijk, met inhoudelijke coaching en technische ondersteuning. De focus ligt op de ontwikkeling van nieuwe en avontuurlijke ideeën in klank en muziek, in relatie tot andere kunstvormen, ecologie, publieke ruimte en nieuwe technologieën. De kunstenaars krijgen de kans om in dialoog te gaan met internationale kunstenaars, of om de resultaten van hun werk te presenteren voor het publiek tijdens een toonmoment.

De Musica Residenties zijn een samenwerking met C-TAKT en Provinciaal Domein Dommelhof

© Kristof Vrancken

Voorbije residenties:

2022

Showcase Emerging Sound residenties
Showcase Emerging Sound is een jaarlijkse staalkaart van 4 beloftevolle geluidskunstenaars in België, georganiseerd door STUK, Q-O2 en Musica.
Drie artiesten van de lichting 2022 werkten aan hun showcase performance in een Klankenbos residentie tijdens het voorjaar:

 • Raphael Malfliet – Governors (07-10/02) 
  Een onderzoek naar het samenspel tussen feedback signalen – het harmonische samenspel, maar ook de onvoorspelbaarheid. 
 • Léa Roger (28/03-01/04)
  In haar werk voor harp en mechanische boog gaat Léa op zoek naar fysieke immersieve ervaringen die ons in een staat van semi-hypnose brengen.
 • Vica Pacheco (16-22/04)
  Met een reeks prachtige fluit-sculpturen opent Vica een totaal nieuw klankuniversum, gebaseerd op een eeuwenoude muzikale en rituele praktijk.

2021

 • Amber Meulenijzer – SAAB SCULPTURE VI: PLACES UNSEEN (25-29/05)
  Kunstenaar Amber Meulenijzer bouwt haar iconische Saab 900 om tot een reflecterende geluidssculptuur. Het audiostuk PLACES UNSEEN werd gecomponeerd op maat van de twaalf Toa luidsprekers op het dak en resoneert met de akoestiek van de omgeving.
 • Anne van de Star – Bling rrring (27-29/05)
  De installatie Bling rrring (2020) werd gecreëerd tijdens een residentie in Atelier Lucas Pellens, in het kader van OORtreders Festival. Tijdens de residentie werd deze omgevormd tot een werk in dialoog met de omgeving van Klankenbos. 
 • Begüm Erciyas – Forest Silent Gathering (26-31/07)
  Het publiek wordt uitgenodigd in een bos bij zonsondergang. Zonder leidersfiguur wordt het publiek zelf gastheer, al luisterend naar een soundtrack via koptelefoon. Het geluidsstuk introduceert eigen sociale regels en leidt tot nieuwe vormen van samenzijn.
 • Wim Pelgrims – BOLSTER[bubbels] (20-24/09)
  Een tweeledige queeste: enerzijds een persoonlijke evolutie van Pelgrims als post-instrumentalist, anderzijds een onderzoek naar verschillende manieren van interactie tussen performer en publiek. Dit alles in de omgeving van persoonlijke abstracte, esthetische wereld.

2020

 • Jacob Vanneste & Charlotte Peys – Litanie van het thuisgeluid (02-08/11)
  Tekenaar Peys & ‘geluidenaar’ Vanneste sprokkelden geluidsfragmenten bij elkaar van mensen tijdens de lockdownperiode. Hieruit creëren ze in beeld en geluid een geluidsritueel tegen mindere tijden.

2019

 • Myriam van Imschoot – New Polyphonies (16-19/10)
  Vanuit de kunst en praktijk van polyfonie volgt een onderzoek naar installaties en concerten als een context voor geluidsperformances waarin luisteren centraal staat.
 • Iosif Kiraly (30-31/10)
  De Roemeense kunstenaar ontwikkelde in Pelt een klankkunstwerk in het kader van Europalia.