la pluie joyeuse

Het Klankenbos

Musica Impulscentrum en Meakusma werken samen met de Duinkerkse kunstenaar Frédéric Le Junter om twee verwante akoestische installaties te ontwikkelen. la pluie joyeuse creëert geluidseffecten van regen en onweer door verschillende klepels en materialen te gebruiken.

De installaties worden permanent opgesteld, één geluidsinstallatie vlak naast de RaveL (Vennbahn), een adembenemend fietspad op de oude spoorweg doorheen de Oostkantons, die Aken met Troisvierges (Luxemburg) verbindt, en de andere geluidsinstallatie in Het Klankenbos in Pelt, Vlaanderen. Via deze installaties zal er dus een nieuwe ‘draad’ gespannen worden tussen de twee plaatsen. De vernissage van la pluie joyeuse in Sankt Vith vond plaats op zondag 27 augustus 2023.

De installatie la pluie joyeuse (De soUndclOud) te Pelt is een samenwerking tussen Frédéric Le Junter, Philippe Druez en Heide Bertram. Deze bestaat uit drie platen die elk een wolk voorstellen en op een hoogte van ongeveer 2 meter zijn geplaatst. Deze platen zijn gemaakt van verschillende materialen, zoals aluminium, plastic en golfplaat, elk met hun eigen unieke klankkarakter. Het geluid van regen ontstaat door klepels die tegen deze platen slaan wanneer een hendel wordt rondgedraaid. De combinatie van de plaat en de klepel bepaalt de klankkleur van de regen. Verschillende materialen zoals flexibele nylon banden, kettingen en kurken op een steel worden gebruikt als slagmaterialen. Daarnaast kan met een pedaal donder worden opgeroepen door een van de platen te laten trillen.

Nieuwsgierig?

Op vrijdag 22 september 2023 om 17.00 uur, wordt de geluidsinstallatie in Het Klankenbos officieel ingehuldigd. Tijdens de opening in Pelt treedt Frédéric Le Junter op met een deel van de performance-installatie Masses.

la pluie joyeuse (De soUndclOud) is het resultaat van een samenwerking tussen Musica en Meakusma, met de financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid en de Duitstalige Gemeenschap met als doel de culturele samenwerking en uitwisseling tussen beide gemeenschappen te bevorderen.

Wanneer

Vrijdag 22 september 2023

Waar

Het Klankenbos, Pelt

© Karolien Van Nerum

Het Klankenbos

Het Klankenbos is een fysieke plek: een park in Pelt met achttien fysieke en virtuele klankinstallaties. Sommige staan er tijdelijk, andere permanent. Door haar omvang en toegankelijkheid is deze collectie uniek in Europa. Het Klankenbos inspireert jong en oud om klank en omgeving bewust te ervaren. Rond Het Klankenbos is van alles te doen. Je […]

Bekijk project