Windribbon
Leif Brush

2013

Windribbon is een messinglint van 0,8 mm dik en 1 cm breed, opgespannen tussen twee bomen. Het lint werkt als een snaar. Neerslag, wind en vallende objecten zoals takjes en dennennaalden brengen het lint in beweging. De trillingen en contactgeluiden worden opgevangen door contactmicrofoons en versterkt via een luidspreker.

De installatie in Het Klankenbos is een replica van de installatie die kunstenaar Leif Brush in 1975 bouwde in zijn achtertuin.

De reconstructie van de Windribbon is een initiatief van Guy De Bièvre en Sofia von Bustorff, in overleg met de kunstenaar. Technische ondersteuning door Johan Vandermaelen.

Leif Brush (US) is een pionier op vlak van klankkunst, met een fascinatie voor de natuur. Hij studeerde kunst aan de School of the Arts Institute in Chicago. Sommige van de werken die hij als student realiseerde, bevatten reeds de elementen die een centrale rol zouden spelen in zijn latere oeuvre. Zo bouwde hij onder meer een reusachtige windharp op het dak van de school. Brush werd professor aan de University of Minnesota. Hij ontwikkelde gradueel zijn Permanent Forest Terrain Instruments in de beboste tuin van zijn woning. De tuin was zijn atelier waar hij onder meer Tree Harps, Signal Discs, Whistlers en Windribbon bouwde, stuk voor stuk omvangrijke klankinstallaties die reageerden op weer en wind.