Art Educator in Residence (AER) is een talentontwikkelingstraject van Musica Impulscentrum, Koninklijk Conservatorium Antwerpen en deSingel Internationale Kunstcampus.
Samen creëren we een context waarin jonge kunstenaars uit de educatieve opleidingen muziek, dans en drama van het KCA ondersteuning krijgen bij de ontwikkeling van nieuwe formats voor kunsteducatie en publieksparticipatie. Dit gebeurt binnen het opleidingsonderdeel ‘Masterproef Kunsteducatief project’ (educatieve masteropleiding) of als stage kunsteducatief project (educatieve bachelor- en educatieve graduaatsopleiding).
Binnen het AER programma willen we vernieuwende ideeën rond kunsteducatie helpen ontwikkelen. Studenten worden aangespoord om aan te sluiten bij de thema’s in de programmatie van deSingel, maar ze kunnen ook een eigen idee voorstellen. De partners voorzien begeleiding en omkadering met complementaire expertise, technische omkadering en communicatie. De samenwerking met deSingel garandeert zichtbaarheid voor de geselecteerde projecten.
Dit traject is uitgegroeid tot een kwaliteitslabel voor jonge kunsteducatoren.

Voorbije edities
2021
Juicy Ijsselmuiden – Waardeloos Goed
Een onderzoek naar zaken die geen waarde hebben. Juicy bracht drie Deurnese doelgroepen samen: vzw Recht-op, Stedelijk Lyceum De Waterbaan en Buurtwerk Dinamo. Via een participatief creatieproces werd een kleurrijke en ludieke tentoonstelling gebouwd.
2020
Matthias Van den Brande, Sone Mikaelian en Andrea Van Acker – Dis|connected
Een kortfilm rond eenzaamheid bij jongeren. Bedacht als een muzikale voorstelling, maar door de coronacrisis werden de makers gedwongen om zowel de voorbereiding als de uitvoering virtueel te maken.
2018-2019
Andy Van Kerschaver – Beveren (i.s.m. de Rode Antraciet vzw)
Een eigen bewerking van Shakespeare’s Macbeth met gedetineerden. De geslotenheid van het gevangeniswezen laat het niet toe de gedetineerden naar het publiek te brengen, noch omgekeerd. Andy gebruikt zijn eigen artistieke competenties als speler en maker om hun verhalen tot in de buitenwereld te brengen.
Misja Nolet – Wachtgeluiden (i.s.m. Wilde Raven vzw, Sascha Bornkamp en Yelena Schmitz)
Een reeks auditieve portretten van vrouwelijke vluchtelingen aan de hand van kinderliedjes uit hun thuisland, gepresenteerd als een audio-installatie op wachtplekken in de openbare ruimte.
2017-2018
Lore Borremans – Vrij als een vogel
Danseres-choreografe Lore Borremans maakte een voorstelling aan de hand van een gelijknamige workshop, waar kinderen de ruimte kregen om in alle onbevangenheid op zoek te gaan naar hun identiteit. Tegelijk werd hen geleerd om respectvol om te gaan met de keuzes van anderen.
Jolien Van De Sande – Toen de goden sliepen (i.s.m. Het Fluisterhuis)
Aan de hand van verschillende etappes in een verwerkingsproces wordt het relaas gedaan van de brute pech, de natuurlijke selectie of het allesverzengende fatum van een God in winterslaap.
-
Art Educator in Residence 2022-2023
Danny de Jong en Isaak Duerinck zijn met hun onderzoeksproject “Antwerp Queer Choir” geselecteerd voor Art Educator in Residence voor het academiejaar 2022-2023. Zij willen met dit project onderzoeken hoe samenzang een empowering effect kan hebben op mensen uit een queer community en hoe de eigen stem ontdekt en gebruikt kan worden als krachtig expressiemiddel. …
-
Antwerp Queer Choir zoekt stemmen uit de queer community die samen willen zingen in een koor!
Danny de Jong en Isaak Duerinck, (muziek)theatermakers en Art Educator in Residence bij DE SINGEL in 2023, richten dit jaar het Antwerp Queer Choir op. Tussen februari en april 2023 werken we in repetities en workshops toe naar een toonmoment op vrijdag 19 mei 2023 op een queer happening in DE SINGEL. Onze stem kan …