Inner Life is een grootschalige, open, interactieve, participatieve, experimentele multimedia-installatie. Het werk is evenzeer een compositie als een alchemistische formule, of een spel. Het is een recept voor een artistiek experiment waaraan alle mogelijke muzikale persoonlijkheden en groepen kunnen deelnemen.

Wim Henderickx componeerde een nieuwe partituur, met een duur van zeven x zeven minuten, voor een basisbezetting van zeven ‘ingewijden’. De partituur is deels doorgecomponeerd, deels open, op sommige plaatsen precies genoteerd, op andere plaatsen grafisch weergegeven. Het stuk bestaat uit muzikale objecten aan de ene kant, sommige melodisch, sommige timbraal van aard, sommige concreet, andere aleatorisch. Anderzijds worden er verschillende ‘uitvoeringsstrategieën’ of paden voorgesteld. De compositie vertrekt van een basisbezetting van zeven uitvoerders, maar heeft verschillende doorgangen naar andere uitvoeringslagen, die geïnterpreteerd kunnen worden door een veelheid aan uitvoerders. Een uitvoering van Inner Life is altijd anders.

In principe kan het werk door zeven performers gespeeld worden. Maar Inner Life is ook geschikt om veel meer mensen in de alchemistische smeltkroes te betrekken, inclusief grotere groepen performers. Koren, fanfares, percussiegroepen, amateurverenigingen van verschillende niveaus kunnen deelnemen en samenwerken in een levend laboratorium en op experimentele wijze een nieuw kunstwerk en nieuwe ervaring creëren. De compositie is geschikt voor deelname aan allerlei kunstdisciplines, muziek, dans, vrije expressie maar bijvoorbeeld ook live action tekenen en videokunst. Inner Life wordt gerealiseerd door de zeven delen van het stuk op één dag uit te voeren. Elk deel staat op zichzelf.

Het publiek wordt uitgenodigd om de gebruikelijke concertervaring te verbreden. Luisteraars kunnen één, meerdere of alle voorstellingen van Inner Life ervaren, geheel of gedeeltelijk. De gebruikelijke, lineaire ervaring van een concert wordt vervangen door een cyclische gebeurtenis.

Samenstelling: Wim Henderickx – Elektronica: Jorrit Tamminga – Productie: Muziektheater Transparant – Dramaturgie: Kevin Voets

Inner Life is een productie van Muziektheater Transparant, HERMESensemble en Nemø ensemble.
Inner Life in Tabloo is een organisatie van Musica en bezoekerscentrum Tabloo, in samenwerking met Stora en gemeente Dessel, in het kader van Sounds Now, mede gefinancierd door het Creative Europe programma van de Europese Unie.

Wanneer

Zaterdag 5 oktober 2024

Waar

TABLOO, Dessel

Tabloo

Musica gaat een duurzame samenwerking aan met bezoekerscentrum Tabloo in Dessel. Dit is een verbindende ontmoetingsplek die tot stand kwam uit een co-design met lokale partners. Musica zal er participatieve muziek- en klanktrajecten opzetten, waarbij tijd en de verbinding tussen verschillende generaties centraal staan.

Bekijk project
© Marc Ras

Sounds Now

Musica is projectleider en partner van Sounds Now, een groot samenwerkingsproject tussen negen internationale muziekfestivals en culturele centra. Samen stimuleren we curatoren om de diversiteit op te zoeken en willen we de machtsverhoudingen in de muziek- en klankkunst veranderen. Sounds Now wordt ondersteund door het Creative Europe-programma van de Europese Unie.

Bekijk project