Curating Voices of Otherness

Oorlogen, conflicten en verschillende crisissen zijn nooit genderneutraal omdat ze de hele samenleving treffen. Deze crisissen, zowel sociaal als politiek, hebben een onevenredige impact op vrouwen, niet-binaire en transgender personen vanwege de gecombineerde discriminatie die zij ervaren vanwege verschillende kenmerken of identiteiten. Dit omvat onder andere migranten- of vluchtelingenvrouwen, personen van kleur of Roma-afkomst, mensen met een handicap, personen in armoede, ouderen, LGBTQ+ personen en degenen die zorgverantwoordelijkheden dragen. Naast discriminatie hebben vrouwen, niet-binaire en transgender personen vaak te maken met gendergerelateerd geweld, vooral wanneer ze zich in precaire situaties bevinden. Zwijgen is een veelgebruikte overlevingsstrategie. Bovendien wordt de stem van vrouwen, niet-binaire personen en transgenders vaak op brute wijze tot zwijgen gebracht. Kunst lijkt de enige beschikbare taal om gehoord te worden. Kunst, muziek en geluid worden politiek.

Het symposium brengt een multidisciplinaire discussie op gang, zowel theoretisch als praktisch, over wat het inhoudt om te cureren en te creëren te midden van onderdrukking, vijandigheid en existentiële onzekerheid. We delen en bespreken ervaringen van verschillende vrouwen, non-binaire en transgender personen die met uitdagingen worden geconfronteerd. We onderzoeken de hindernissen waarmee gemarginaliseerde individuen te maken krijgen in de creatieve sector en proberen te begrijpen in hoeverre hun creatieve betrokkenheid veerkrachtig en flexibel kan zijn in noodsituaties. Tijdens het tweedaagse symposium ontmoet je curatoren, activisten en kunstenaars, waaronder Elham Puriya Mehr en Alicja Czyczel, die zich bezighouden met de ethiek van anders-zijn, met een specifieke focus op vrouwen, transgenders en niet-binaire personen in de context van muziek en geluid. Sommige activiteiten vinden plaats in kleinere werkgroepen, en sommige zijn toegankelijk voor het grote publiek.

Programma en inschrijvingen

Wanneer

Vrijdag 22 tot zaterdag 23 september 2023, van 9.30 tot 17.00 uur

Waar

Space for Contemporary Music, Warschau, Polen

© Marc Ras

Sounds Now

Musica is projectleider en partner van Sounds Now, een groot samenwerkingsproject tussen negen internationale muziekfestivals en culturele centra. Samen stimuleren we curatoren om de diversiteit op te zoeken en willen we de machtsverhoudingen in de muziek- en klankkunst veranderen. Sounds Now wordt ondersteund door het Creative Europe-programma van de Europese Unie.

Bekijk project

Symposium Curating Diversity

Sounds Now organiseert elk jaar een tweedaags symposium. In 2024 mag Musica dit samen met Transit vormgeven. Vanuit het thema ‘diversiteit’ zullen deskundigen, componisten, musici, schrijvers, academici en curatoren uit andere kunsten samen het begrip ‘muziekcuratorschap’ belichten. Een uniek evenement!

Bekijk project